Parijs overweegt klacht tegen producenten van fossiele brandstoffen

Het stadsbestuur van Parijs gaat onderzoeken of het producenten van fossiele brandstoffen kan aanklagen voor klimaatschade. Dat is een gevolg van de recente overstromingen die de Franse hoofdstad teisterden. Parijs volgt daarmee mogelijk het voorbeeld van New York, dat begin dit jaar een zaak aanspande tegen de olie- en gasindustrie.

Paul Gebruers | 8 februari 2018
Parijs Overstroming

De zware overstromingen deze winter en de terugkerende hittegolven in de zomer zijn voor Anne Hidalgo de aanleiding om het debat aan te gaan over de aanpassing van de stad aan de klimaatverandering. Hidalgo is burgemeester van Parijs en voorzitster van de C40 Cities Climate Leadership Group.

Na de overstromingen in Parijs in mei 2016 hebben studies aangetoond dat de kans op omvangrijke wateroverlast in de stad bijna tweemaal zo groot is geworden als gevolg van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De stad is niet van plan lijdzaam toe te kijken en wil actie ondernemen tegen de fossiele industrie, die de klimaatverandering mee veroorzaakt.

Belofte

Al in 2015 deed Parijs de belofte om fossiele brandstoffen te elimineren, maar overweegt nu dus juridische stappen. “Het is goed nieuws dat steden als New York en mogelijk Parijs multinationals van fossiele brandstoffen aansprakelijk stellen”, zegt Clémence Dubois. Zij is een Franse campagneleidster bij 350.org, een internationale milieuorganisatie die fossiele brandstoffen bestrijdt. Dit is een grote doorbraak voor de desinvesteringsbeweging.”

De gemeenteraad spreekt ook de formele intentie uit om ook andere grote steden zoals Londen te overtuigen om investeringen door producenten van fossiele brandstoffen tegen te houden. De Londense burgemeester Sadiq Khan beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne al dat de stad haar investeringen in de fossiele industrie zou stopzetten.

De burgemeester van New York Bill de Blasio kondigde op 10 januari van dit jaar aan dat de stad een klacht wegens klimaatschade indient tegen de mastodonten BP, Shell, ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!