Oplosbare draad vergemakkelijkt recyclage van kleding

De Belgische ondernemers Cédric Vanhoeck en Vanessa Counaert hebben een oplosbare draad ontwikkeld die de recyclage en herstelling van kleding een boost zal geven. De H&M Foundation beloonde hen met 150.000 euro om hun prototype verder te ontwikkelen.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Duurzame mode
Lien Moris | 26 maart 2018
Smart Stitch Gca Stage Copyright Global Change Award
© Global Change Award

Ritsen en knopen bemoeilijken de recyclage en herstelling van kledij omdat ze met de hand verwijderd moeten worden. Daar kruipt veel tijd en geld in. Cédric Vanhoeck en Vanessa Counaert van de start-up RESORTECS ontwikkelden een draad van recycleerbare polymeren die bij hoge temperatuur smelt, waardoor kleding sneller uit elkaar kan worden gehaald. Dat spaart tijd en geld uit, waardoor meer kleding gerecycleerd zal worden. Nu wordt nog maar 15 procent gerecycleerd, het grootste deel wordt verbrand.

Bootcamp

Eerder raakte bekend dat de uitvinding van RESORTECS door een jury van internationale experts geselecteerd was voor een Global Change Award, een initiatief van de H&M Foundation. Die organisatie looft elk jaar 1 miljoen euro uit aan vijf initiatieven die streven naar een circulaire mode-industrie. Het grote publiek beslist hoe het prijzengeld verdeeld wordt. RESORTECS rijft 150.000 euro binnen om zijn concept verder uit te werken.

“Dankzij deze prijs kunnen we ons prototype en upcyclingmodel verder ontwikkelen. Bovendien mogen we deelnemen aan een soort innovatiebootcamp, wat ons de kans biedt om samen te werken met de partners van de Global Change Award. Een enorme opportuniteit om ons netwerk internationaal uit te breiden en impact te genereren”, vertelt Cédric Vanhoeck. De ondernemers willen op termijn in zee gaan met fabrikanten van matrassen, schoenen en zelfs treinzetels.

De prijsuitreiking vond voor de derde keer plaats in Stockholm. Ontdek de andere winnaars hier.

Bron: Het Laatste Nieuws

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!