Online videogame confronteert spelers met de gevolgen van de klimaatverandering

Een Italiaanse producent van videospelletjes heeft samen met klimaatwetenschappers een gratis online videogame ontwikkeld. Door te ‘spelen met de planeet’ beseffen gamers welke impact hun keuzes hebben op het klimaat.

Inès Aoun | 24 februari 2021
1024 03

In plaats van het zoveelste apocalyptische videospel met zombies te spelen, kan jong en oud nu de wereld redden van de gevolgen van de klimaatverandering. De spelers moeten in Change Game een stad uit de grond stampen. Gaandeweg ontdekken ze hoe hun beslissingen een impact hebben op het klimaat. Hoe meer emissies ze uitstoten, hoe meer ze te maken krijgen met hittegolven, droogte, wateroverlast, pandemieën… De scenario’s in het spel zijn trouwens gebaseerd op echte data en wetenschappelijk onderzoek.

Winnen door te investeren in innovatie

Hoe kan je het spel winnen? Door samen te werken met andere spelers, te investeren in duurzame innovatie, via onderwijs duurzaam gedrag aan te moedigen en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te realiseren. De makers hopen dat ze een debat op gang kunnen brengen tussen de spelers over welke oplossingen nodig zijn om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

Leerkrachten die het spel in hun lessen willen integreren, krijgen daarvoor extra tools aangereikt. Let op: de videogame is voorlopig enkel te verkrijgen in het Engels en het Italiaans.

De videogame is beschikbaar op Google Play en Apple App Store.

Wie heeft Change Game ontwikkeld?

Het spelletje Change Game is gemaakt door het Italiaanse Melazeta, een maker van educatieve videospelletjes in samenwerking met de Fondazione Centro Euro-Mediterraneo per i cambiamenti climatici (CMCC), het Italiaanse onderzoekscentrum rond klimaatverandering. Het project wordt financieel gesteund door het Climate KIC EIT of het Europese kenniscentrum die de transitie naar een klimaatneutrale samenleving wil bevorderen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!