Plus Online platform geeft werfwater nieuw leven

Vraag en aanbod van werfwater met elkaar matchen en zo waterverspilling tegengaan. Dat is het opzet van het nieuwe online platform WerfWater, een initiatief van IT-bedrijf Lemon Companies en innovatiebureau Switchrs.

Ellen Vervoort | 9 september 2020
water verbruik

Elke dag verdwijnen miljoenen liters opgepompt grondwater van bouwwerven in de riolering. Het oppompen van dat grondwater, maar ook de klimaatverandering en de hoge verhardingsgraad in Vlaanderen maken de droogtecrisis in onze regio erg acuut. De afgelopen maanden gingen heel wat stemmen op om bemalingswater niet zomaar te lozen, maar op te vangen en ter beschikking te stellen van huishouders, landbouwers en bedrijven.

Matchmaking

Lemon Companies en Switchrs brengen dat idee in de praktijk. Via WerfWater kunnen bouwbedrijven bemalingswater aanbieden. WerfWater vangt het water op, meet de kwaliteit en zoekt een geschikte manier om het water te hergebruiken. Bijvoorbeeld om regenwaterputten en waterreservoirs te vullen, landbouwvelden te besproeien of voor het gebruik door milieudiensten. Ook kandidaat-gebruikers kunnen zich op het platform aanmelden.

Momenteel toont WerfWater enkel de plaatsen waar het water wordt opgepompt. In Diepenbeek is een van de eerste projecten al opgestart. Daar stelt buurtontwikkelaar Matexi bemalingswater gratis ter beschikking aan inwoners, landbouwers en gemeentediensten. Zij kunnen ermee hun gewassen besproeien en planten water geven.

De partners hopen dat het platform de komende weken meer vorm zal krijgen en dat de matchmaking tussen vraag en aanbod van start kan gaan. Afnemers zullen live kunnen zien hoeveel water waar beschikbaar is en van welke kwaliteit dat water is.

Blue Deal

Het initiatief past ook binnen de Blue Deal. Daarmee trekt de Vlaamse Regering 75 miljoen euro uit om onze regio te wapenen tegen minder droogte. Die middelen wil de overheid inzetten voor onder andere het herstel van natte natuur, onthardingsprojecten en circulair watergebruik.

werfwater.be

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.