Plus Onderzoekers ontdekken eenvoudigere manier om van plastic afval waterstof te maken

Een groep van Britse, Canadese, Chinese en Saoedi-Arabische onderzoekers heeft aangetoond dat ze via microgolven plastic kunnen omzetten in waterstof. Het proces is volgens de wetenschappers heel eenvoudig, al hebben ze het voorlopig enkel op kleine schaal uitgetest.

Ellen Vervoort | 27 oktober 2020
plastic afval
Het is niet de eerste techniek om plastic om te zetten in waterstof.

Het proces gaat als volgt in zijn werk: de onderzoekers verpulveren het plastic en voegen er aluminiumoxide en ijzeroxide aan toe. Door het mengsel bloot te stellen aan microgolven, zorgen die katalysatoren ervoor dat het plastic wordt omgezet in waterstofdamp en er koolstofhoudende materialen – voornamelijk koolstofnanobuisjes - achterblijven. Het totale proces duurt amper 30 tot 90 seconden.

Energietransitie

Via dit proces kan 97 procent van de waterstof uit het plastic worden gehaald, zo schrijven de wetenschappers in Nature Catalysis. Volgens heel wat experts is waterstof als energiedrager onmisbaar in de energietransitie. Koolstofnanobuisjes kunnen dan weer dienen om lithiumbatterijen stabieler te maken.

Kleine schaal

De onderzoekers hebben het proces alleen nog maar op kleine schaal getest, maar ze beweren dat er al grootschalige microgolfinstallaties bestaan die voor deze toepassing kunnen dienen.

Het is niet de eerste techniek die wetenschappers ontwikkelen om plastic om te zetten in waterstof, maar andere processen zijn vaak ingewikkelder en vragen meer tijd. Meestal zijn er heel hoge temperaturen nodig om het plastic te ontbinden waarna er nog een tweede stap volgt om de waterstofmoleculen te scheiden van de rest.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.