Offshore windparken goed voor 15.000 Belgische jobs

Ontwerpers, studiebureaus, toeleveranciers van transformatorstations, bemanningsleden en technici: de bouw van windmolenparken op zee zou in ons land goed zijn voor 15.000 tot 16.000 directe en indirecte jobs. Er is wel een tekort aan technisch geschoolde werknemers. Dat schrijft VRT NWS.

Lien Moris | 20 juli 2018
Offshore Wind Park 3080449 1280

Belgische bedrijven bouwen niet alleen meer windmolens voor onze kust, ze zijn tegenwoordig wereldwijd actief, schrijft VRT NWS. Onze twee grote baggergroepen Jan De Nul en DEME behoren tot de wereldleiders in hun sector. DEME is alleen al in Europa in 67 offshore parken betrokken. Jan De Nul in meer dan 20.

Tekort aan technici

Volgens de offshorewindsector zouden windmolenparken op dit moment voor 15.000 jobs zorgen in ons land. DEME trok met zijn offshore activiteiten 1000 extra werknemers aan, op een totaal van 4000. Jan De Nul heeft intussen 600 vacatures ingevuld, op een totaal van zo’n 6500 medewerkers. Beide bedrijven blijven continu op zoek gaan naar vers bloed, ook in het buitenland. Want het is tegenwoordig moeilijk om in ons land genoeg technisch geschoolde werknemers te vinden.

Half miljoen ton CO2-reductie

Het succes van de offshorewindsector lijkt nog een aantal jaar te zullen aanhouden. Momenteel wordt in de Belgische Noordzee het vijfde windmolenpark gebouwd, Rentel. Het zal bestaan uit 42 supergrote Siemens-windturbines die 309 megawatt energie kunnen leveren (goed voor zo’n 300.000 gezinnen).

In 2019 start Seamade – een fusie tussen Otary Groep, Electrabel en Eneco – met de bouw van 58 Siemens-turbines. Totaalcapaciteit: 487 megawatt, goed voor een CO2-reductie van een half miljoen ton. “Met dit fusieproject volgen we een internationale markttendens waarbij we niet alleen inzetten op grotere turbines, maar ook op schaaleffecten. De sterke kostenreducties, maar ook de toenemende maturiteit van offshore wind laat toe om grotere projecten gefinancierd en gebouwd te krijgen”, zegt Mathias Verkest, CEO van Seamade, in Het Laatste Nieuws.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!