NMBS-stations worden groenteboer

Vier NMBS-stations worden afhaalpunt voor groenten en fruit van lokale teelt. Reizigers en buurtbewoners kunnen vanaf deze week via internet bestellen en hun producten één keer per week komen afhalen in de stations.

Inès Aoun | 11 mei 2021
Nmbs

De NMBS wil lokale projecten aanmoedigen “die oog hebben voor de nieuwe gewoonten van de consument en de milieu-uitdagingen”. Daarom start ze in vier stations met een proefproject. In de stations van Gent-Sint-Pieters, Luik-Guillemins,‘s-Gravenbrakel en Ottignies komt een afhaalpunt waar je wekelijks voedingsproducten kunt afhalen die je vooraf online bestelt. Geïnteresseerden zullen de producten dus op voorhand kunnen bestellen en hun boodschappenmandje een keer per week kunnen oppikken in het station.

Lokale fruit en groenten

We zullen voornamelijk vers fruit en groenten kunnen kopen, maar ook honing, brood ... De producten zijn voor het merendeel lokaal geteeld. 70 procent van het aanbod moet binnen een straal van maximaal 30 kilometer geoogst worden.

“Levendige stations: dat is wat ik als minister en ook als pendelaar wil”, zegt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. “Met verse, lokale en kwaliteitsvolle producten die je in je station kan afhalen, kunnen de reizigers van NMBS nu het nuttige met het aangename combineren. Ik hoop dat dit nadien in andere stations uitgerold kan worden. Dat is goed voor de reiziger, voor de lokale producent en voor het milieu.”

Afhankelijk van succes

In Vlaanderen gaat het project vanaf 21 mei van start in het station Gent-Sint-Pieters. Het proefproject zal in eerste instantie gedurende een jaar lopen. Afhankelijk van het succes kan het worden verlengd of zelfs worden uitgebreid naar andere stations.

Gentenaars kunnen vanaf 12 mei bestellen via Local Food Works. Elke vrijdag kunnen ze hun bestelling gaan afhalen tussen 15:30 en 17:30.

Bron: IPS en NMBS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!