Nieuwe Nissan Leaf rechtstreeks oplaadbaar met zonne-energie

De Japanse autoconstructeur Nissan heeft de tweede generatie van hun elektrische auto, de Nissan Leaf, voorgesteld. Het vernieuwde model komt met een systeem waarbij de batterij deel uitmaakt van de elektriciteitsinstallatie van een woning. 

Margot Kennis | 17 mei 2018
426212889 Production Begins Of The New Nissan Leaf In Europe
© Nissan

Het ‘Nissan Energy Solar’-systeem biedt  zowel zonnepanelen als een batterijsysteem aan, gecombineerd met een intelligente sturing. Die kan het energieverbruik van een woning controleren en reguleren.

Zonnepaneel laadt auto op

In de toekomst zullen steeds meer huizen (voorzien van zonnepanelen) worden uitgerust met een batterijsysteem om stroom te stockeren. Op die manier wordt de plaatselijk geproduceerde stroom uit zonne-energie niet langer aan het elektriciteitsnet gegeven, maar ter plekke opgeslagen. 

Nissan lanceert nu een opslagsysteem dat ervoor zorgt dat de zonnepanelen ook een elektrische auto kunnen opladen. Klanten hebben de keuze tussen een systeem met gebruikte batterijen (uit een Nissan Leaf) die nog perfect bruikbaar zijn voor huistoepassingen of een systeem dat de batterij van de Nissan Leaf zelf aanspreekt. 

Slimme energiemeters

Zo’n stroomopslagsysteem kan binnenkort ook bij ons interessant zijn. Vanaf 2019 worden immers stelselmatig slimme, digitale energiemeters geïnstalleerd over heel Vlaanderen. Eigenaars van zonnepanelen komen daarbij als eerste aan de beurt. Voor hen wordt het dan interessanter om hun geproduceerde stroom ter plaatse op te slaan. Op die manier hoeven eigenaars van zonnepanelen ook minder vaak stroom te kopen via het elektriciteitsnet.

Voorlopig is het opslagsysteem van de Nissan Leaf enkel beschikbaar in Groot-Brittannië. Op termijn zal de Japanse autobouwer de opslagtechniek ook op de Belgische markt introduceren. Een precieze datum daarvoor is nog niet bekend.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!