Nieuwe ECOGRAIN-technologie haalt plasticdeeltjes uit regenwater

Plastics horen niet thuis in het milieu. Met de nieuwe ECOGRAIN-korrelafscheider wil ecobeton water technologies, de Limburgse producent van regenwateroplossingen, kunststofpellets en -poeders uit afstromend hemelwater halen. De eerste installatie werd geplaatst bij Katoen Natie.

Katleen Put | 8 mei 2020
Vervuiling Doel2
Het Zero Pellet Loss-initiatief, waar ook Katoen Natie en ecobeton water technologies hun schouders onder zetten, kadert in het Europese programma Operation Clean Sweep.
© Port of Antwerp

Plastic pellets zijn de belangrijkste grondstof om kunststoffen mee te maken. Tijdens het laden en lossen worden er al eens korrels gemorst. Die belanden samen met het hemelwater in de riolering en vloeien van daaruit in onze waterlopen. Jill Aquilani, commercieel directeur bij ecobeton water technologies: “Wij vonden een manier om kunststofdeeltjes en korrels uit het afstromend regenwater te halen. End-of-pipe plaatsen we één of meerdere korrelafscheiders. De kunststofdeeltjes houden we tegen, het zuivere hemelwater kan gewoon wegstromen. De korrelafscheiders worden gedimensioneerd op extreem intense regenbuien, die slechts eenmaal om de veertig jaar voorkomen.

Vortextechnologie

De ECOGRAIN-afscheiderinstallatie bestaat uit twee afzonderlijke delen. De slibvanger maakt gebruik van vortextechnologie – het opwekken van een krachtige rotatiebeweging – om het vervuilde hemelwater te scheiden in water en zwaardere deeltjes, zoals zand of kunststoffendeeltjes. De centrifugale kracht in de draaikolk duwt de zwaardere deeltjes naar buiten en omlaag. De eigenlijke afscheider houdt grove deeltjes en kunststofgranulaten tot 2 millimeter apart tot ze verwijderd worden. Het water vloeit intussen weg naar de riolering.

“Bij ecobeton water technologies creëren we hemelwateroplossingen die climate proof en future proof zijn”, legt Aquilani uit. “Het klimaat zal de komende jaren nog verder veranderen, met meer en fellere regenbuien. Als wij regenwaterinstallaties dimensioneren, houden we rekening met die evolutie. Al onze installaties rond afwatering en riolering kunnen grote waterdebieten verwerken, zuiveren en afremmen, zodat ook in de toekomst overstromingen kunnen vermeden worden. De ECOGRAIN-korrelafscheider maakt het nu ook mogelijk om het hemelwater te zuiveren van plasticdeeltjes. Zo kunnen bedrijven nog duurzamer worden.”

Zelf ontworpen

De eerste korrelafscheider werd inmiddels - niet toevallig - geplaatst op de terreinen van Katoen Natie in de haven van Antwerpen. “Katoen Natie is reeds geruime tijd bezig met het voorkomen dat kunststofdeeltjes in afstromend hemelwater terechtkomen. Onze nieuwe ontwikkeling biedt hen nu een kwalitatieve en economisch haalbare oplossing”, vertelt Aquilani. “Op termijn hopen we nog veel meer ECOGRAIN-installaties te plaatsen. De eerste gesprekken met geïnteresseerde bedrijven lopen al. Voor het milieu en het klimaat is het heel belangrijk dat we voorkomen dat plastic in onze waterlopen terechtkomt. Daar wil ecobeton water technologies actief aan meewerken.”

“De coronacrisis confronteert ons op een bijzondere manier met onze kwetsbaarheid. De overheden mobiliseren terecht veel mensen en middelen. Klimaat en milieu zullen in ‘het nieuwe normaal’ evenmin aan de aandacht van het beleid ontsnappen. Ecobeton water technologies wil daar alvast haar bijzondere bijdrage toe leveren.”

Operation Clean Sweep: samen voor minder pelletverlies

Het Zero Pellet Loss-initiatief, waar ook Katoen Natie en ecobeton water technologies hun schouders onder zetten, kadert in het Europese programma Operation Clean Sweep. Dat programma vraagt bedrijven en organisaties om hun krachten te bundelen om plastic pellets uit het leefmilieu te houden. De Antwerpse haven was de eerste Europese partner die het probleem structureel wilde aanpakken. Alle schakels van de logistieke pelletketen werden daarbij aangesproken: vervoerders, expediteurs, industriële bedrijven, logistieke dienstverleners … Sinds 2017 werden al tal van concrete initiatieven opgestart, waaronder het plaatsen van speciale rioolroosters, afvoerputten, zeef- en afzuiginstallaties en het uitwerken van specifieke opleidingsprogramma’s.

Partnerinterview

SDG

Leven in het water Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!