New York bouwt offshore windenergiepark tegen 2030

De staat New York heeft een masterplan ontwikkeld voor de bouw van offshore windenergieparken. Tegen 2030 moeten de projecten samen 2,4 gigawatt aan stroom opleveren. De helft van alle elektriciteit in de staat aan de Amerikaanse oostkust moet tegen dat jaar uit hernieuwbare bronnen komen.

Paul Gebruers | 31 januari 2018
Patrick Tomasso 1565596411
Foto door Patrick Tomasso

Het masterplan werd bekendgemaakt door Andrew Mark Cuomo, de gouverneur van de staat New York. De totale capaciteit aan windenergie moet straks stroom bieden aan 1,2 miljoen woningen. Om hernieuwbare energie een boost te geven schrijft de staat twee aanbestedingen uit in 2018 en 2019. Zo hoopt New York al op korte termijn minimaal 800 megawatt te puren uit offshore projecten met windenergie.

“De federale overheid blijft hernieuwbare hulpbronnen de rug toe keren en reserveert onze kustlijn voor het boren naar olie”, zegt de democratische politicus Cuomo. “Zelf gaan we ons engagement voor hernieuwbare energie en de industrieën van morgen verdubbelen.”

2000 banen

“Wij gaan ons menselijk en financieel kapitaal en onze infrastructuur aanwenden om windenergie als steeds beter betaalbare schone energiebron te ontwikkelen. Die levert goedbetaalde banen op en beschermt de natuurlijke schoonheid en de kwaliteit van het leven op Long Island.” De staat New York verwacht dat de offshore windindustrie 2.000 banen zal creëren in operaties en onderhoud, 2.700 in de productie en nog eens 350 in projectmanagement.

Cuomo heeft aan de New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA) 15 miljoen dollar toegezegd voor training van personeel in de offshore windindustrie en voor de ontwikkeling van haveninfrastructuur.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!