Nederlands bedrijf maakt bio-composietmateriaal uit toiletpapier

KNN Cellulose wint toiletpapier uit rioolwaterzuiveringsinstallaties om er een bio-composietmateriaal van te maken. Voor die innovatie werd het Nederlandse bedrijf bekroond tijdens de internationale Bio-composiet van het Jaar-verkiezing.

Ellen Vervoort | 3 december 2019
Michael Jasmund Sko Lsgluc N4 Unsplash

Recell® Biocomposite is een bio-plasticgranulaat uit gerecycleerd toiletpapier gemengd met verschillende (bio)polymeren, zoals PLA of PHA. De korrels worden gebruikt in allerlei toepassingen: van plantenpotjes en kratten tot gevelbekleding, schuttingen, terrasvlonders en picknicktafels.

Met zijn product behaalde het Nederlandse bedrijf KNN Cellulose in Keulen een tweede plaats in een internationale designwedstrijd voor bio-composieten. Ruim tweehonderd producten en ontwikkelaars dongen mee naar de titel van ‘bio-composiet van het jaar’. Golden Compound uit Duitsland sleepte met thuiscomposteerbare koffiecapsules de eerste prijs in de wacht. De derde plaats ging naar BComp uit Zwitserland. Dat bedrijf ontwikkelde powerRibs™, een lichtgewicht composietmateriaal gemaakt van natuurlijke vezels en geïnspireerd op de nervenstructuur van plantenbladeren.

De award is een initiatief van het Duitse nova-Instituut, een onafhankelijk onderzoeks- en adviescentrum met een focus op de bio- en CO2-gebaseerde economie. De wedstrijd werd dit jaar voor de zevende keer georganiseerd.

Kleinere voetafdruk

De bio-composiet uit toiletpapier past volgens de wedstrijdjury perfect binnen een innovatieve, circulaire economie omdat het gebruikmaakt van een afvalstroom die anders verloren gaat. Rioolwaterzuiveringsinstallaties hoeven het papier niet meer uit te zuiveren en kunnen dus meer water verwerken aan een lagere kost. Doorgaans worden cellulosevezels van toiletpapier na de waterzuivering verbrand, nu haalt KNN Cellulose het gebruikte papier er op voorhand uit.

De technologie van KNN Cellulose is ontwikkeld binnen het Europese Horizon 2020-project SMART-plant en het Noord-Nederlandse BERNN-project Circulaire Biopolymerenwaardeketens voor PHA en Cellulose.

Bron: Agro & Chemie, nova

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!