Nederland bouwt drijvend zonnepark op Noordzee

Zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen – ECN, TNO, MARIN, TAQA, Oceans of Energy en Universiteit Utrecht – gaan een drijvende zonnecentrale op de Noordzee bouwen. Zonnepanelen op zee kunnen een interessante toepassing zijn in dichtbevolkte landen, of rond eilanden of olie- en gasplatforms.

Veerle Bonckaert | 7 februari 2018
Offshore Wind Park 3080449 1280

De drijvende zonnecentrale komt 15 kilometer van de kust van Scheveningen. Het wordt een hele klus om het zonnepark te bouwen. “Op zee heb je te maken met enorme golven en andere destructieve natuurkrachten”, aldus Allard van Hoeken, oprichter en CEO van Oceans of Energy. Het proefproject zal 2 miljoen euro kosten en krijgt financiële steun van de Nederlandse overheid.

Oplossing voor ruimtegebrek aan land

Oceans of Energy is een jong Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in offshore hernieuwbare energie. Het bedrijf is gevestigd in Leiden en ontwikkelt drijvende systemen voor schone energiewinning op zee. Het bedrijf voorziet dat er op land te weinig ruimte beschikbaar zal zijn om de grote hoeveelheid energie die nodig is, op te wekken. Zonneparken op zee kunnen een oplossing bieden voor het ruimtegebrek. "Een groot deel van de wereldbevolking woont in kustgebieden. Tegelijk bieden de wereldwijde oceanen een overvloedig potentieel voor hernieuwbare energie. Met onze vlottende energiesystemen willen we dat potentieel benutten", zegt van Hoeken. Het bedrijf ziet ook toepassingsmogelijkheden voor eilanden, afgelegen gebieden en olie- en gasplatforms.

Van Hoeken, die eerder de drijvende getijdencentrale Bluetec bij Texel realiseerde, maakt zich sterk dat de productie van schone energie op zee gemiddeld 15 procent hoger dan die op land. Dat extra rendement zou te maken hebben met de weerkaatsing van het zonlicht op het water.

Tussen offshore windmolens

Als het proefproject positief uitdraait, wil Oceans of Energy de drijvende zonnecentrales installeren tussen offhore windmolens op de Noordzee. Op die manier kan er op dezelfde oppervlakte vele malen meer energie worden opgewekt.

Bron: Oceans of Energy

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!