Plus Multimodaal Vlaanderen wijst bedrijven de weg naar spoor en binnenvaart

Door de aanzwellende files geraken veel goederen niet op tijd op hun bestemming. Multimodaal.Vlaanderen, het adviespunt voor bedrijven rond goederentransport, moet het tij helpen keren. Manager Peter Lagey: “We rekenen bedrijven in detail voor welke impact een overstap op binnenvaart of spoor kan hebben.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Transport & Mobiliteit
Ellen Vervoort | 20 september 2018
I Stock 585617792 Verkleind

Voor veel bedrijven is het vandaag goedkoper en minder complex om hun goederen met vrachtwagens over de weg te vervoeren. Peter Lagey: “Uit het merendeel van de cases die wij tot nu toe behandelden, blijkt dat binnenvaart of spoor vaak significant duurder is dan de vrachtwagen. En, waar een vrachtwagen de goederen meestal in een dag op hun bestemming in België brengt, duurt het met een binnenschip vaak twee tot drie dagen. Toch zijn er heel wat bedrijven voor wie de overstap naar een andere vervoersmodus zowel operationeel als financieel een slimme zet is.”

De ambitie van Multimodaal.Vlaanderen: bedrijven informeren en begeleiden bij het zoeken naar haalbare alternatieven voor hun huidige werkwijze. In de zomer van 2017 gaf Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts aan VIL (de logistieke cluster in Vlaanderen) de opdracht om een adviesbureau rond multimodaal transport op te richten. Peter Lagey: “Onze opdracht is tweeledig: bij bedrijven willen we een mental shift teweegbrengen zodat ze hun logistiek bewuster organiseren. De bevindingen op het terrein gebruiken we om de overheid te adviseren bij de beleidsvorming.”

Individueel advies

Het afgelopen jaar bezocht Multimodaal.Vlaanderen ruim 250 bedrijven over heel Vlaanderen. “We brengen hun goederenstromen in kaart en analyseren hoe die efficiënter en duurzamer kunnen”, legt Peter Lagey uit. “We focussen daarbij op stromen die door congestiegevoelig gebied lopen en werken waar mogelijk in detail een doorgerekend alternatief uit.”

Matchmaking

Op een hoger niveau brengt Multimodaal.Vlaanderen bedrijven met elkaar in contact om hun logistiek samen efficiënter te organiseren. Peter Lagey: “Stel, het ene bedrijf vervoert zijn goederen van Antwerpen naar Leuven en keert met lege vrachtwagens terug naar de sinjorenstad. Dan gaan wij op zoek naar een bedrijf uit het Leuvense dat zijn producten naar Antwerpen transporteert. Door op te treden als matchmaker kunnen bedrijven hun logistieke kosten gevoelig drukken en verminderen we de druk op onze wegen door minder lege kilometers te rijden.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.