Plus “Modulair bouwen is duurzaam en flexibel”

Traditioneel gebouwde huizen zijn weinig flexibel. Elke aanpassing vraagt tijd en ingrijpende werkzaamheden. Het modulaire bouwsysteem van NewCraft stelt huizen samen met op maat gemaakte houten panelen: “Een kinderkamer of studeerruimte toevoegen? Dat kan.” Ook oplossingen voor bedrijven zijn in de maak.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Duurzaam Bouwen
11 januari 2017
New Craft Zijaanzicht A7
NewCraft werkt met een schroefsysteem. Je kunt dus makkelijk wanden toevoegen, maar ook weer losschroeven.

Bedrijfspaspoort

Opgestart: oktober 2013 

Oprichter: Yves Michiels 

Aantal medewerkers: 3 

Plaats: Sint-Katelijne-Waver 

Missie: mensen bewust maken van het materialengebruik in de bouwsector en hen tonen dat ze betaalbaar, aanpasbaar en ecologisch verantwoord kunnen bouwen 

Website: www.newcraft.be


Een single carrièrevrouw, een gezin met kinderen of een ouder koppel: iedereen heeft andere woonnoden. Die veranderen doorheen de jaren, maar onze woningen evolueren niet mee. Daar wil NewCraft verandering in brengen. Het jonge bouwbedrijf ontwerpt woningen, woonuitbreidingen en kantoorgebouwen in modulaire, duurzame houtmassiefbouw. 

Schroefsysteem 

“NewCraft bouwt huizen met op maat gemaakte houten panelen. Zo zijn we niet gebonden aan bepaalde ontwerpen”, vertelt zaakvoerder Yves Michiels. “We gebruiken aangepaste panelen voor muren, vloeren en daken. Elk gebouw wordt geleverd in modules, die met een schroefsysteem aan elkaar worden bevestigd. Het geheel is heel stevig: onze modulaire huizen zijn zelfs tegen aardbevingen bestand. Ons motto is ‘less is more’: we gebruiken minder materiaal, waardoor de kosten dalen en je ecologischer bouwt zonder aan comfort in te boeten.”

Het voordeel van het schroefsysteem dat NewCraft toepast, is dat wanden ook weer losgeschroefd kunnen worden. “Zo kun je een huis bijvoorbeeld ombouwen tot een kangoeroewoning door een extra woonunit toe te voegen. Of je laat een extra kinderkamer of studeerruimte plaatsen”, aldus Yves Michiels. “Ook voor bedrijven is het systeem interessant: naargelang de noden kunnen ze kantoren of vergaderruimtes toevoegen en weer laten weghalen. Bij het ontwerp van het gebouw bespreken we met de klant welke muren hij wil kunnen aanpassen. Op die plaatsen zorgen we ervoor dat de schroeven vlot bereikbaar zijn.” 

Hout à volonté 

Het idee voor NewCraft ontstond vanuit RenoCraft, het renovatiebedrijf dat Yves Michiels al sinds 1996 runt. Na tientallen geslaagde maar tijdrovende renovaties begon hij het systeem in vraag te stellen. “Een huis renoveren is duur, complex en zorgt voor veel afval. Voor elke kleine aanpassing heb je meerdere vakmensen nodig: een metselaar, een schrijnwerker, een elektricien, een bezetter, … Ik ging me afvragen: kan het niet makkelijker en duurzamer? Een team van twee mensen is voldoende om een modulaire unit te plaatsen.” 

Met de keuze voor hout wordt het bouwproces veel duurzamer: 1 kubieke meter hout staat gelijk aan een ton minder CO2-uitstoot. Michiels: “De Universiteit van Tilburg heeft berekend dat Europa voldoende hout heeft om er massaal mee te gaan bouwen. De afgelopen honderd jaar zijn er veel bossen aangeplant, maar door het verdwijnen van de mijnbouw en de switch naar staal in de scheepsbouw wordt al dat hout nauwelijks gebruikt. Al die bossen zijn klaar om gerooid te worden. De oude bomen worden vervangen door nieuwe: dat is beter voor het milieu, want een jonge boom haalt meer CO2 uit de lucht. Ook het schroefsysteem biedt een milieuvoordeel: als we huizen kunnen demonteren, is het aan het einde van de levenscyclus veel makkelijker om de afvalstromen efficiënt te beheren. Zo past modulair bouwen perfect in de circulaire economie.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.