Microsoft test brandstofcel op waterstof als back-up voor servers

Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft heeft getest of een deel van de servers van zijn datacentrum in Utah kunnen draaien op een brandstofcel van waterstof. De softwaregigant zoekt naar manieren om vervuilende dieselgeneratoren te vervangen. In 2030 wil het bedrijf volledig koolstofneutraal zijn.

Inès Aoun | 11 augustus 2020
Hydrogen Datacenter Trailers 1920X1080 5F1Ee8Bfa24Bd 960X540

Twee dagen lang heeft een brandstofcel op waterstof een deel van de servers in het datacentrum in Utah van stroom voorzien. Volgens het softwarebedrijf gaat het om een primeur: nog nooit draaide zo’n groot deel van een datacentrum voor zo’n lange tijd op waterstof.

Dieselgeneratoren

Nu de test geslaagd is, wil het team in Utah een brandstofcelinstallatie op waterstof kopen met een groter vermogen, zodat het de dieselgeneratoren kan vervangen. De brandstofcel die ze voor het pilootproject gebruikten, had een vermogen van 250 kilowatt.

Microsoft moet de dieselgeneratoren heel zelden inzetten, wanneer de elektriciteit uitvalt. Maar volgens het bedrijf heeft zo’n brandstofcel nog andere voordelen. Overtollige stroom uit hernieuwbare energie kan opgeslagen worden en werknemers kunnen hun waterstofwagens bijtanken.

Bron: Green Business, Microsoft

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!