Meerderheid van de Vlaamse gemeenten verbeteren hun SDG-score

Uit de recente update van de SDG-monitor blijkt dat drie op de vier Vlaamse gemeenten hun score op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) hebben verbeterd. Toch moet er een versnelling hoger geschakeld worden om de ambitieuze doelen van Agenda 2030 te halen.

Inès Aoun | 11 oktober 2021
Sdg Illustratie Openingsbeeld

Samen met UNU-CRIS analyseerde IDEA Consult het beleid van de gemeenten op het vlak van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Daaruit blijkt dat drie op de vier gemeenten hun SDG-score hebben verhoogd. Vooral de doelstellingen rond industrie, innovatie en infrastructuur (SDG 9), verantwoorde consumptie en productie (SDG 12) en klimaatactie (SDG 13) gaan er sterk op vooruit. Er is een uitzondering op de regel, namelijk SDG 16. Wat betreft vrede, veiligheid en sterke publieke diensten gaan de Vlaamse gemeenten er gemiddeld 8,5 punten op achteruit.

Hoge scores voor de Kempen en Oost-Brabant

Er zijn wel aanzienlijke verschillen tussen de regio’s. Vooral de Kempen en Oost-Brabant scoren hoog. De beste leerlingen zijn Bierbeek, De Pinte en Oud-Heverlee. Steden en verstedelijkte gemeenten hebben vaker een lagere score omdat er meer kansarme gezinnen wonen en de kwaliteit van onderwijs en bestuur soms lager ligt. Maar er is ook goed nieuws want steden zijn de sterkste stijgers in de monitor. Ook op het vlak van klimaatactie en schoon water scoren ze sterk.

De belangrijkste verklaring voor de verschillen tussen gemeenten en regio’s is financiële welvaart. Uit de analyse blijkt dat 25 procent van de verschillen kan verklaard worden door het gemiddeld inkomen. Dat geldt echter niet voor klimaat: hoe rijker de gemeente, hoe slechter ze scoort op de klimaatdoelstellingen.

Benieuwd naar de score van jouw gemeente, surf dan naar de website van de SDG-monitor.

MVO

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!