MVO

Palletverhuurbedrijf CHEP bekroond met gouden medaille voor MVO

Palletverhuurfabrikant CHEP Europa behoort tot de wereldtop inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dat heeft EcoVadis, een onafhankelijk beoordelingsbureau, bekendgemaakt.

Margot Kennis | 6 februari 2018
Chep

CHEP behoorde in 2017 tot de beste 1 procent van alle leveranciers wereldwijd, volgens EcoVadis. Het bedrijf, waarvan het Benelux-kantoor in Mechelen gevestigd is, scoorde daarmee een hattrick. Het is immers al de derde keer op rij dat CHEP het hoogste erkenningsniveau van EcoVadis ontvangt.

Duurzaam houtbeheer

De core business van CHEP is intrinsiek duurzaam: het bedrijf verhuurt herbruikbare logistieke verpakking, voornamelijk houten pallets. Alle grondstoffen voor die pallets worden gerecycleerd. CHEP verkoopt zijn houtafval daarvoor door aan houtverwerkingsbedrijven. Het bedrijf is het eerste in zijn soort dat CO2-neutrale pallets aanbiedt. CHEP haalt zijn hout bovendien voor 99 procent uit gecertificeerde bronnen, die tekenen voor een duurzaam houtbeheer. Het bedrijf is ook een wereldwijde voortrekker binnen het Lean&Green-programma, dat bedrijven stimuleert en ondersteunt om de CO2-uitstoot van hun transportactiviteiten drastisch te verminderen.

Duurzaam ondernemen heeft bij CHEP ook een sociale pijler. Zo zetten de werknemers zich elk jaar in als vrijwilliger in projecten rond voedselbedeling of kledinginzameling. Samen met zijn klanten, specifiek de voedselproducenten, zamelt CHEP voedseloverschotten in. Die worden geschonken aan de Nederlandse Voedselbanken en de Belgische federatie van Voedselbanken.  

Zoveelste bekroning

Met de bekroning van EcoVadis is CHEP niet aan haar proefstuk toe. Vorig jaar onderscheidde de Dow Jones Sustainability Index CHEP al als het duurzaamste bedrijf in zijn wereldwijde categorie 'commerciële diensten en benodigdheden'.

Het moederbedrijf Brambles stond in 2017 op de prestigieuze Forests A List van CDP (Carbon Disclosure Project). Die lijst vermeldt de wereldwijde leiders in de strijd tegen ontbossing. Al deze erkenningen zijn het gevolg van Brambles' implementatie van MVO op wereldwijde schaal. Het bedrijf heeft het Global Compact van de VN ondertekend en heeft duurzaamheidsdoelen voor 2020 opgesteld in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties.

EcoVadis

De methodologie van EcoVadis is gebaseerd op internationale MVO-standaarden, waaronder het Global Reporting Initiative, het Global Compact van de Verenigde Naties en de ISO 2600. EcoVadis omvat 150 categorieën en beoordeelt 35.000 leveranciers uit 99 landen binnen 150 bedrijfssectoren. Sinds zijn oprichting in 2007 helpt het bedrijf meer dan 180 multinationals om innovatie in de bevoorradingsketens aan te zwengelen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!