Mechelen rijft Europese duurzaamheidsprijs binnen

Samen met het Ierse Limerick heeft de stad Mechelen de ‘European Green Leaf Award’ gewonnen, een duurzaamheidsprijs die inspanningen rond duurzaamheid en levenskwaliteit beloont.

Fran Herpelinck | 21 juni 2019
Mechelen Town Square 2

Na Leuven vorig jaar is Mechelen de tweede Belgische stad die de European Green Leaf Award (EGLA) in de wacht sleept. Met de prestigieuze prijs beloont de Europese Commissie Europese steden die investeren in duurzame en ecologische keuzes maken.

Europese koploper

De steden werden beoordeeld op hun visie en aanpak van zes concrete thema’s, meer bepaald watergebruik, klimaatverandering en energiegebruik; natuur, biodiversiteit en duurzaam gebruik van land; luchtkwaliteit en geluid; afval en hergebruik; duurzame stadsmobiliteit. In de categorie tot 100.000 inwoners bleven na een selectieronde nog drie kandidaten over, waarvan het Finse Lappeenranta uiteindelijk afviel. Zo mogen Limerick en Mechelen zich in 2020 een jaar lang de duurzaamste steden van Europa noemen.

“Duurzaamheid staat al twintig jaar centraal in het beleid van de stad Mechelen. Daar plukken we nu de vruchten van. Alle internationale indicatoren tonen aan dat Mechelen bij de Europese koplopers behoort”, aldus een tevreden burgemeester Bart Somers (Open VLD).

Burger betrekken

De jury prees de inzet van de stad Mechelen op het vlak van stedelijke mobiliteit, natuur, biodiversiteit, duurzaam landgebruik, afval en circulaire economie. “Het stadsbestuur betrekt de burgers nauw bij het creëren en realiseren van de milieudoelen. Via bijvoorbeeld CityLab2800 (een zogenaamd ‘burgerlaboratorium’ voor ideeën, red.) worden ook externe partners betrokken bij het zoeken naar en vinden van slimme oplossingen voor stedelijke uitdagingen”, klinkt het. Ook het inplanten van stadsgroen en water, via groen-blauwe netwerken, verdient in Mechelen volgens de jury een pluim.

Aan de prijs is een geldsom van 75.000 euro verbonden. Volgens burgemeester Somers zal dat geld gebruikt worden om nog meer duurzame initiatieven uit te rollen. In de categorie van grote Europese steden, de European Green Capital Award, ging de hoofdprijs naar het Finse Lahti.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!