Marktleider in windenergie Vestas maakt ‘zonnewending’

Het Deense Vestas Wind Systems A/S, de grootste turbineproducent ter wereld, vergroot zijn actieradius. Het zal voortaan ook technologie voor zonne-energie en batterijopslag aanbieden. Een eerste ‘hybride’ project is in opbouw in Australië.  

Fran Herpelinck | 8 februari 2018
Tim Foster 1346844230

Door niet alleen zonnepanelen, maar ook batterijen aan te bieden voor energieopslag, wil het Deense Vestas komaf maken met de wisselende beschikbaarheid van duurzaam opgewekte energie. Zelf zal Vestas geen panelen of batterijen produceren, wel wil het alle nodige technologie aanbieden om hybride installaties te bouwen en te onderhouden. Zo werkt het onder meer samen met Tesla aan een methode om windenergie efficiënt op te slaan.

Marktleider blijven

De markt van windenergie lokt de laatste jaren steeds meer bedrijven. Daartussen ook enkele wereldspelers, zoals Siemens Gamesa. Het maakt dat het Deense Vestas, de grootste windturbineproducent van het moment, zijn positie als marktleider wil veiligstellen. “We verbreden onze blik naar duurzame energie. We merken immers dat er momenteel steeds meer vraag is naar hybride energie. Die markt willen we niet links laten liggen”, zegt Vestas-CEO Anders Runevad aan het Amerikaanse Bloomberg.

Energiepark in de maak

In de Australische staat Queensland ontwikkelt Vestas samen met Tesla en WindLab een eerste project met hybride blauwdruk. Het gaat om een energiepark van 130 miljoen euro, waarin zonnepanelen, windturbines en opslagbatterijen met elkaar in verbinding komen te staan. Tegen het einde van 2018 moet het energiepark klaar zijn voor gebruik. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!