Maak kennis met ASTER, Vlaanderens grootste zonneproject

De komende 5 jaar zullen 395.000 zonnepanelen de zon zien opkomen in sociale woonwijken in heel Vlaanderen. De eerste installatie werd onlangs geplaatst in de Roeselaarse wijk Het Verzonken Kasteel. Op momenten dat de zon schijnt zullen de bewoners zo’n 25 procent minder betalen voor energie.

Katleen Put | 12 oktober 2022
Luchtfoto Wijk Het Verzonken Kasteel © Energy Vision
De eerste panelen werden geplaatst in sociale woonwijk Het Verzonken Kasteel in Roeselare.
EnergyVision

Met de plaatsing van 395.000 panelen wordt ASTER het grootste zonnepanelenproject ooit in Vlaanderen. Het zal maar liefst 150 MWp energie opwekken. De voorziene panelen krijgen een plaatsje op de daken van 52.500 sociale woningen, die toebehoren aan 64 verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen. Daarmee wordt een derde van alle sociale woningen in Vlaanderen van zonnepanelen voorzien.

Dubbel voordeel

Het project is een win-win voor de maatschappij. Enerzijds zet Vlaanderen hiermee een nieuwe stap om de Klimaatdoelstellingen 2050 te behalen. Als alle zonnepanelen actief zijn, zullen ze zorgen voor een CO2-reductie van ongeveer 35.000 ton: dat staat gelijk aan de CO2-verlaging van een bos met 3,25 miljoen bomen.

Tegelijk krijgen de sociale huurders een lagere energiefactuur voorgeschoteld. Op momenten dat de zon schijnt, betalen ze een tarief dat ongeveer 25% lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief. De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de sociale huisvestingsmaatschappijen aan Energie.be. Met de opbrengst kunnen ze investeren in andere duurzaamheidsinitiatieven.

Nieuw project

De collectieve vennootschap ASTER is een samenwerkingsverband tussen meer dan 60 sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen. Ze krijgt de steun van de Vlaamse Regering, Belfius Bank en aanbieder EnergyVision, die de panelen effectief zal plaatsen. In totaal vraagt het project een investering van 155 miljoen euro. In een volgende stap onderzoekt ASTER nu ook de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen op gronden van de sociale huisvestingssector die om allerlei redenen niet meer gebruikt kunnen worden om sociale woningen te bouwen.

Bron: persbericht ASTER

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!