Leuven test zelfrijdende bussen vanaf 2021

Vanaf 2021 rijdt er in Leuven op proef een autonome shuttlebus rond, zonder chauffeur, tussen twee randparkings en de binnenstad. Na een proefperiode wil het Leuvense stadsbestuur de busjes vanaf 2023 definitief in gebruik nemen.

Fran Herpelinck | 17 september 2019
D9
Zo zien de shuttlebusjes eruit die momenteel proefdraaien op de luchthaven van Zaventem.
De Lijn

Voor de stad Leuven sluit het nieuwe proefproject aan bij de mobiliteitsplannen die de voorbije jaren al uitgerold werden. Sinds de zomer van 2016 hanteert de stad een circulatieplan en breidt de autoluwe stadskern stelselmatig uit. Vanaf 2021 wil het stadsbestuur experimenteren met zelfrijdende shuttlebusjes, die af en aan zullen rijden tussen de randparkings Wetenschapspark Arenberg en Vaartkom. Daarvoor zet het samen met De Lijn een testtraject op.

In theorie zouden de busjes ook ’s nachts kunnen rijden. Tijdens een tweejarige proefperiode zal bekeken worden hoe de busjes ook in complexe en drukke verkeerssituaties vlot hun weg vinden. Vanaf 2023 wil het Leuvense stadsbestuur de busjes graag permanent in gebruik nemen.

Zelfrijdende plannen

Leuven is niet de eerste stad die de kaart trekt van autonoom openbaar vervoer. Ook Antwerpen, Kortrijk en Brussel hebben plannen in die richting. De primeur in ons land was vorig jaar weggelegd voor de Grotten van Han, waar bezoekers een autonoom busje kunnen nemen tussen parking en kassa. Vanaf 2021 zullen passagiers en werknemers op de luchthaven van Zaventem in een zelfrijdend exemplaar kunnen stappen tussen vrachtluchthaven Brucargo en een gewenste terminal. En binnenkort rijdt er ook een autonome testbus rond op de medische campus van de VUB in Jette.

Bron: Het Nieuwsblad, HLN

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!