Lego brengt windturbine op de markt

Speelgoedfabrikant Lego brengt een symbolische windturbine op de markt. Het is de eerste speelgoedset die blokjes uit plantaardig plastic bevat.

8 oktober 2018
S L1000

De nieuwe speelgoedset is voor Lego een symbolisch afscheid van een samenwerking met olieproducent Shell. De Deense speelgoedfabrikant kreeg heel wat kritiek op onder meer boorplatforms en oliewagens, die prominent het logo van Shell droegen. Na een campagne van Greenpeace zette Lego de samenwerking in 2014 stop. De nieuwe speelgoedturbine is er een van Vestas, de Deense marktleider op de windturbinemarkt.

Duurzaam alternatief

Bovendien bevat de windturbine blokjes uit plantaardig plastic. De 60 miljard blokjes die Lego jaarlijks produceert, zijn tot nog toe gemaakt uit olie en vormen een bron van afval. In 2015 investeerde Lego nog 150 miljoen dollar in een duurzaam onderzoekscentrum in thuishaven Billund. De fabrikant zocht én vond een milieuvriendelijk alternatief.

De eerste onderdelen uit plantaardig materiaal zijn nu een feit: bij het landschap rond de windmolen horen enkele boompjes die gemaakt zijn uit plantaardig plastic. Het gaat om polyethyleen, een flexibel plastic op basis van ethanol uit suikerriet. De overige achthonderd stukjes in de set zijn wel nog van olie gemaakt.

Positieve impact

“We streven ernaar om een positieve impact op het milieu te maken, klimaatactie te steunen en te kiezen voor duurzame materialen in onze producten en verpakkingen”, zegt Tim Brooks, verantwoordelijk voor Duurzaamheid bij LEGO Group. “Deze windturbine viert onze eerste stappen op weg naar die ambitie en we hopen dat het bouwers kan doen kennismaken met hernieuwbare energie.”

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!