Kringwinkel verhuurt kampeermateriaal achtergelaten op Tomorrowland

Tomorrowland heeft een oplossing bedacht voor de honderden tenten en kampeerspullen die de festivalgangers hebben achterlaten. De Kringwinkel Ecoso heeft het materiaal ingezameld en zal de opgelapte spullen te huur aanbieden aan festivalgangers, jeugdbewegingen en sociale organisaties. Ook de zwaar gehavende tenten belanden niet op de vuilnisbelt.

Veerle Bonckaert | 24 juli 2018
Tomorrowland
Tomorrowland 2017
© Tomorrowland

De beelden zijn ons welbekend. Festivalgangers laten niet alleen hun blikjes en flesjes achter, maar soms ook hun tent en kampeerspullen. Die belanden vervolgens op de vuilnisbelt, ook al zijn ze dikwijls in nog perfecte staat.

Camp2Camp

De organisatie van Tomorrowland doet al sinds enkele jaren serieuze inspanningen om haar afvalberg te verminderen. VRT Nieuws stelde enkele jaren geleden vast dat het dancefestival al zo'n dertig à veertig procent van haar afval liet recycleren. Om de cirkel volledig rond te maken, bundelt Tomorrowland sinds vorig jaar de krachten met De Kringwinkel Ecoso. Met het project Camp2Camp willen ze zoveel mogelijk kampeermateriaal recupereren en opnieuw aanbieden voor hergebruik. Medewerkers van sociale tewerkstellingsprojecten worden ingezet om alles te sorteren, controleren, reinigen en herstellen.

Daarna zullen de tenten, kampeerstoeltjes, matten en ander materiaal in de acht Ecoso-kringwinkels verhuurd worden. Festivalgangers, jeugdbewegingen en sociale organisaties kunnen op die manier aan voordelige tarieven gebruik maken van dit materiaal. Vorig jaar – toen het project voor een eerste keer proefdraaide – werd nog een deel van het gerecupereerde materiaal verkocht. Maar dat kan mensen net uitnodigen om een goedkope tent te kopen voor eenmalig gebruik.

Poncho’s

De kampeerspullen die te zwaar beschadigd zijn, recycleert Ecoso. Van kapotte partytentzeilen maken ze bijvoorbeeld poncho’s of herbruikbare draagtassen. “Zo proberen we de waarde in te zien van wat anderen als afval beschouwen", zegt Jolien Roelandt in De Standaard.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!