Kortrijk lanceert zonnedeelproject

De stad Kortrijk geeft haar inwoners de kans om mee te stappen in een zonnedeelproject. Kortrijkzanen kunnen tussen 25 en 5000 euro investeren in zonnepanelen, met een rendement tot 4 procent. De panelen worden in september geïnstalleerd.

14 februari 2018
Photovoltaic 2138992 1920

In 2017 lag de groei van zonnepanelen de helft hoger dan het jaar voorheen. Om de klimaatdoelstellingen van 2020 te halen, moeten er nog zes miljoen bijkomen. Maar niet iedereen heeft de middelen om zonnepanelen te kopen. Bovendien is niet elk dak geschikt. Daarom lanceert Kortrijk een zonnedeelproject. “Inwoners kunnen 25 tot 5000 euro inbrengen om de zonnepanelen voor vijftien jaar te huren”, legt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche uit. “We mikken op een rendement van 2 à 4 procent.” Na vijftien jaar wordt de stad eigenaar van de panelen.

20.000 panelen

Kortrijk hoopt met het project 700.000 euro op te halen. Ze wil met dat geld 2000 panelen aanleggen om 455 kilowattpiek aan stroom op te wekken. De nieuwe panelen komen op de daken van de sporthal, het regionale erfgoeddepot en op een voormalige treinloods die omgevormd is tot gloednieuwe evenementenhal en jeugdcentrum. Het project gaat in september pas echt van start. Momenteel zoekt de stad naar een partner om de panelen te plaatsen en te exploiteren.

De stad heeft grote ambities. “Ons ultieme doel is om 20.000 zonnepanelen te leggen. Daarom roepen we ziekenhuizen en scholen op om hun dak beschikbaar te stellen.”

Korting op energiefactuur

Vorig jaar lanceerde het West-Vlaamse Kuurne een gelijkaardig project. Genk start in het najaar met een proefproject. Verwacht wordt dat nog andere steden zullen volgen. Zonnedelen zal vanaf het najaar een pak aantrekkelijker worden. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein kondigde vorige maand aan dat wie investeert in zonnepanelen, dat onmiddellijk verrekend moet zien op zijn of haar eigen energiefactuur. Maar daarvoor moeten er nog enkele praktische en juridische obstakels weggewerkt worden.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!