Een vijfde van de ondervraagden in Europa zeggen ook dat extreme weersomstandigheden een impact hebben op hun business. In de VS denkt slechts een tiende van de bedrijven er zo over. Vooral ondernemingen uit Zuid-Europa vinden dat ze onvoldoende gewapend zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Zo maakt 78 procent van de Spaanse en 71 procent van de Portugese bedrijven zich zorgen.
Kans vs. risico
Firma’s in Zuid-, West-, en Noord-Europa zien de transitie naar een groene economie als een opportuniteit, terwijl ondernemingen in Centraal- en Oost-Europa het als een risico beschouwen. In België vat ongeveer 40 procent van de deelnemers de transitie op als een kans, 30 procent ziet het als een risico en nog eens 30 procent denkt dat de energietransitie geen impact zal hebben op zijn of haar bedrijf.
Hoe Europese bedrijven de omschakeling naar duurzaam ondernemen zien, wordt onder andere beïnvloed door de hoge energiekosten. Zowat de helft van de ondernemingen die denkt dat de transitie risico’s inhoudt voor hun activiteiten, is ook bezorgd over de hogere energiekosten. Dat wil zeggen dat de deelnemers verwachten dat de energieprijzen – door de strengere maatregelen en de oorlog – alleen maar gaan stijgen.
Investeren in klimaatmaatregelen
43 procent van de Europese firma’s investeert in klimaatmaatregelen. Dat is een daling met 2 procent ten opzichte van 2020. Volgens de investeringsbank is die terugval te wijten aan de covidpandemie. Finse, Deense en Nederlandse bedrijven leggen het meeste geld op tafel. In Nederland heeft al 68 procent van de ondernemingen geld gestopt in klimaatmaatregelen. In België gaat het om iets minder dan 60 procent. 46 procent van de Europese bedrijven geeft aan in de toekomst meer te zullen investeren in klimaatmaatregelen. Opmerkelijk is wel dat energie-efficiëntie een werkpunt blijft. Slechts 37 procent van de bedrijven investeerde in 2021 in energiezuinigere machines of technieken. Dat is een daling met 10 procent. Ook hier is de pandemie de boosdoener.
In de survey werd eveneens gepolst naar waarom bedrijven al dan niet investeren in klimaatmaatregelen. Daarbij worden de beschikbaarheid van voldoende geld en de onzekerheid over de toekomst geciteerd in landen als Cyprus, Griekenland en Ierland als redenen om niet te investeren. Niet toevallig de landen die het tijdens de eurocrisis zwaar te verduren kregen.
Prioriteit
Debora Revoltella, hoofdeconoom van de EIB: "Uit de resultaten van de EIB-investeringsenquête blijkt dat de hoge energiekosten ondernemingen doen aarzelen om te investeren. Toch kunnen die hoge prijzen bedrijven ertoe aanzetten nieuwere machines en apparatuur aan te kopen en/of hun gebouwen te renoveren om energie te besparen. Uit onze analyse blijkt dat een gemakkelijkere toegang tot financiering bedrijven (zeker kleine bedrijven) zou helpen om de switch te maken. Daarnaast zijn een groter bewustzijn van de kansen en risico’s inzake klimaatverandering en goede managementskills een grote stimulans,” aldus Revoltella. "Beleidsmakers en publieke en private financiële instellingen moeten nauw samenwerken om een faciliterend kader te creëren dat investeringen in klimaatactie stimuleert en van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie een prioriteit maakt."
Lees het volledige rapport hier.