Kledinginzamelactie van C&A nu ook in België

De Nederlandse keten C&A breidt haar kledinginzamelactie uit. Vanaf nu kunnen ook consumenten in België en Luxemburg oude kledij en schoenen naar de winkel brengen voor hergebruik en recyclage. In ruil krijgen ze een korting van 15 procent op een volgende aankoop.

Paul Gebruers | 9 februari 2018
C&a Neemt Kleding Terug

Voor de inzamelactie We take it back zijn verzamelboxen geïnstalleerd in de 138 winkels van C&A in België en Luxemburg. De modeketen werkt daarvoor samen met I:Collect.

“We beogen een circulaire economie in de textielindustrie waar we het hergebruik van kleding op korte termijn kunnen vergroten en een oneindige toevoer van materialen op langere termijn kunnen bewerkstelligen”, zegt Axel Buchholz, CEO van I:Collect. “De hoeveelheid kleding die op stortplaatsen terechtkomt of verbrand wordt, kunnen we gevoelig verminderen.” 

Na de inzameling in de winkel transporteert I:Collect de artikelen naar een verwerkingseenheid waar elk kledingstuk handmatig wordt gesorteerd en gecategoriseerd. Daarbij krijgen herbruikbare items voorrang op recycleerbare.

Producten

Ongeveer 60 procent van de verzamelde kleding en schoenen wordt hergebruikt. Het merendeel van de overige 40 procent wordt gerecycleerd tot nieuwe producten zoals reinigingsdoeken, isolatiemateriaal en opvulelementen voor meubels en autostoelen.

“De overgang naar een circulaire kledingindustrie zal tijd kosten”, zegt Jeffrey Hogue, global chief sustainability officer bij C&A. “Belangrijke stappen zijn de ontwikkeling van een inzameling- en sorteersysteem, de ondersteuning van innovatieve start-ups, de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het gebruik van gerecycleerde materialen in onze kleding.”

De kledinginzamelactie werd in Nederland al in 2012 gelanceerd. Vorig jaar was de opbrengst 278.000 kilo. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!