Plus Kasteel Potuit krijgt nieuwe toekomst als CO2-arm woonproject

Het bekende 19de-eeuwse kasteel Potuit in Sint-Amandsberg krijgt een nieuwe, duurzame invulling. Projectontwikkelaar Istoir realiseert op de site een woonproject met 35 appartementen en 18 woningen. Alle woonunits worden aangesloten op een CO2-neutraal warmtenet. Dat net wordt gefinancierd, gebouwd én beheerd door gewone burgers: een primeur in Vlaanderen.

Katleen Put | 8 december 2021
Ams 1490 Dur Sab Def Beeld A
Een render van het project. Het kasteel, het witte gebouw, wordt grondig gerenoveerd.
©IStoir

De woningmarkt in en rond Gent staat al een tijdje zwaar onder druk. Vorig jaar werden in de regio maar liefst 1163 vergunningen uitgereikt voor nieuwbouwwoningen en -appartementen. Het nieuwe woonproject op het kasteeldomein Potuit, van de hand van architectenbureau GAFPA en landschapsarchitect Ann Voets, wil een duurzaam antwoord bieden op de grote vraag naar kwalitatieve woningen. Het project omvat 27 nieuwbouwappartementen, 3 penthouses, 5 luxueuze kasteelappartementen en in een latere fase ook 18 woningen met tuin. Er worden ook parkeerplaatsen en ruime fietsenstallingen voorzien.

Authentiek en duurzaam

De bouw van de nieuwe appartementen gaat gepaard met een grondige renovatie van het 19de-eeuwse neoclassicistische kasteel. De authentieke elementen, zoals de buitengevels, de originele sierlijsten en de witte marmeren vloer in de inkomhal, worden zoveel mogelijk bewaard. Ook de omliggende natuur wordt behouden en in ere hersteld. Verschillende veteraanbomen, zoals een eik van 150 jaar oud, vormen het hart van de site.

Tegelijk kijkt projectontwikkelaar Istoir vooruit naar een duurzame toekomst. Het hele woonproject wordt aangesloten op een warmtenet, dat 150 meter diep zal gaan. De lokale burgercoöperatie Energent zal instaan voor de bouw, de financiering en het beheer van het nieuwe warmtenet. “Via grondboringen en warmtepompen leiden we aardwarmte naar de centrale verwarming. De toekomstige bewoners moeten dus geen contract meer afsluiten met een reguliere energiemaatschappij voor hun verwarming en warm water”, aldus Luc Meskens, algemeen coördinator van Energent.“Naast CO2-neutrale warmte zal de energiecentrale op hete zomerdagen ook passieve koeling bieden, waardoor de binnentemperatuur al snel met 5 graden kan zakken.”

Voorbeeldfunctie

Met de renovatie van Potuit wordt het startschot gegeven voor de eerste gasloze wijk in België die mee door burgers wordt gefinancierd. De meer dan 1300 vennoten van burgercoöperatie Energent investeren meer dan een miljoen euro in de aanleg van het warmtenet. Die constructie is uniek in Vlaanderen. “Het nieuwe project kadert volledig binnen de doelstellingen van de Vlaamse regering om de CO2-uitstoot van woningen drastisch te verminderen én om ons onroerend erfgoed op een kwaliteitsvolle manier de toekomst in te loodsen”, zegt Vlaams minister van Wonen en Erfgoed Matthias Diependaele.

De werkzaamheden zijn inmiddels gestart: als alles volgens plan verloopt, worden de eerste appartementen in het najaar van 2023 opgeleverd.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.