Plus Kan de blockchaintechnologie een impuls geven aan schone energie?

De SolarCoin, het duurzame broertje van de bekendere bitcoin, werd in 2014 opgericht. Sindsdien duiken er wel meer blockchainprojecten voor groene energie op. Luidt dit de start in van een nieuw energie-informatietijdperk?

7 november 2018
Cryptocurrency 3409725 1920

De technologie kreeg tien jaar geleden bekendheid door de bitcoin, een cryptomunt die van blockchains gebruik maakt. Nu krijgt de technologie stilaan andere toepassingen. Energiedistributie, waterconsumptie, de strijd tegen corruptie, het volgen van diamanten of van handel in bedreigde soorten: het zijn maar enkele voorbeelden.

SDG7

De groei van de blockchaintechnologie kan helpen bij de uitbreiding van hernieuwbare energie. Het kan zo bijdragen aan de verwezenlijking van SDG7: toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen.

Concreet kan blockchain volgens de Mexicaanse expert Iván Razo de schone energieën op vier manieren boosten. Naast de collectieve financiering van groenestroomprojecten met cryptomunten, maakt de technologie ook herkomstcertificaten voor energie mogelijk. Daaraan voegt hij nog twee soorten transacties toe: "transacties tussen peers, consumenten en kleine producenten zonder tussenkomst van een tussenpersoon en transacties tussen bedrijven die op elektriciteitsmarkten actief zijn."

SolarCoin

De meest succesvolle 'groene' coin is de SolarCoin. Een digitale munteenheid dus, maar eentje die gratis wordt verdeeld. Iedereen met zonnepanelen kan er aanspraak op maken. De munt geldt als een soort groenestroomcertificaat en maakt tegelijk zichtbaar wie waar en wanneer zonne-energie produceert.

Het systeem werkt als volgt: wie zich als zonnestroomproducent registreert bij de SolarCoin Foundation ontvangt één SolarCoin (SLR) per geproduceerde megawattuur elektriciteit, en dat voor de komende veertig jaar. Mee aan de wieg van deze in Connecticut gevestigde organisatie staat een Belg. "De SolarCoin is ontwikkeld als prikkel om meer huishoudens en bedrijven de overstap naar zonne-energie te laten maken", zegt François Sonnet, consulent bij de SolarCoin Foundation en medeoprichter van het zonne-energieproject ElectriCChain.

47 miljoen

SolarCoin werd gelanceerd in 2014. Het project vertegenwoordigt ondertussen 6 procent van de geproduceerde zonne-energie in de wereld, of 2100 gigawattuur in 68 landen. Wereldwijd circuleren daardoor 47 miljoen SolarCoins ter waarde van 5 dollarcent. Toch geeft Nick Gogerty, een van de oprichters, toe dat ze gehoopt hadden op een snellere groei. "Het kost meer tijd dan we hadden verwacht, maar het heeft tot nog toe goed gewerkt.”

Gogerty verwacht een “aanzienlijke groei” in Duitsland, Australië en de Verenigde Staten, en een “grotere groei” in Mexico en Brazilië. In Latijns-Amerika spant Chili momenteel de kroon, met bijna 60.000 SolarCoins, gevolgd door Brazilië met bijna 13.000 en Mexico met iets meer dan 1000. Aan het project hebben zich ondertussen bedrijven uit Brazilië, Colombia en Costa Rica gelieerd. “We willen dat meer landen toetreden”, zegt Gogerty. “Latijns-Amerika heeft een groot potentieel. We hopen dat SolarCoin en andere soortgelijke projecten duurzame energie zullen promoten.”

NRGcoin

Een andere speler is NRGcoin uitgegeven door Scanergy, een project dat wordt gefinancierd door de Europese Unie en wordt getest in de Nederlandse stad Utrecht, onder leiding van de Vrije Universiteit Brussel en technologieprovider Enervalis. Per verbruikt kilowattuur groene energie betalen consumenten rechtstreeks een NRGcoin aan een slim contract (smart contract) dat in de blockchain van Ethereum is geregistreerd.

Zo’n smart contract, een computerprogramma, valideert de energie-injectie van prosumenten door nieuwe NRGcoins uit te geven en daarmee producenten te belonen voor hun verkoop van energie. De cryptomunten kan men verkopen of gebruiken om groene energie te kopen.

Weinig geld voor energie

Maar tot nog toe vertaalt de grote aandacht voor blockchain zich niet in geld dat de energiemachine kan smeren. In het eerste kwartaal van dit jaar trokken 412 blockchainprojecten ongeveer 3,3 miljard miljoen dollar aan. Maar slechts 100 miljoen dollar daarvan, ongeveer 3 procent, is bedoeld om energieprojecten te financieren.

De meeste energie-initiatieven zijn te vinden in de Verenigde Staten, Duitsland, Canada, Frankrijk, China en Rusland. In Latijns-Amerika, Azië en Afrika zijn ze schaars, niet toevallig gezien de technologische achterstand van ontwikkelingslanden.

Meer info over duurzame blockchaintoepassingen vind je in het rapport Building Block(chain)s for a Better Planet.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.