Plus Kan CO2-afvang de glasindustrie verduurzamen?

C-Capture, een spin-off van University of Leeds, en glasfabrikant Pilkington gaan testen hoe ze carbon capture-installaties kunnen toepassen in glasfabrieken. De technologie zou 40 procent minder energie verbruiken dan bestaande technologieën, zo stelt de spin-off.

Ellen Vervoort | 10 november 2020
glasindustrie
C-Capture heeft een technologie ontwikkeld die het mogelijk moet maken koolstofdioxide uit de zware glasindustrie af te vangen.

Voor de productie van glas zijn temperaturen tussen 1250°C en 1650°C nodig. De industrie is daardoor energie-intensief en veroorzaakt een grote CO2-uitstoot. Bovendien was CO2 in de glasindustrie tot nu toe moeilijk af te vangen omdat de vrijgekomen gassen in de fabrieken allerlei onzuiverheden bevatten. Daardoor waren bestaande technologieën om de CO2 af te vangen en op te slaan (carbon capture and storage of CCS) niet effectief.

Op grote schaal

C-Capture heeft nu een nieuwe technologie klaar die het mogelijk moet maken CO2 uit de zware glasindustrie af te vangen. Het bedrijf ontwikkelde een nieuwe klasse van amine- en stikstofvrije gepatenteerde oplosmiddelen, die ongevaarlijk en niet duur zijn. Bovendien kunnen ze op grote schaal worden geproduceerd met behulp van biologische bronnen. De technologie zou daarnaast 40 procent minder energie verbruiken dan bestaande methodes, aldus C-Capture in een persbericht.

Tijdens het onderzoeksproject zal de spin-off voortbouwen op bestaande data en de solventen blootstellen aan gassen die vrijkomen tijdens glasproductieprocessen. Daarvoor werkt het samen met de internationale glasfabrikant Pilkington

Cement, staal en aluminium

De technologie kan ook worden toegepast in andere industrietakken die tot nu toe moeilijk of tegen een hoge kostprijs te decarboniseren bleken. Voorbeelden zijn de cement-, staal- en aluminiumindustrie, en elektriciteitsproductie uit steenkool, gas en biomassa.

Om het proefproject tot een goed einde te brengen, krijgen C-Capture en Pilkington subsidies van innovatiebureau Innovate UK.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.