ICT

IT-reuzen zetten schouders onder circulaire elektronica

Grote elektronicabedrijven zoals Microsoft, Dell en Google gaan samenwerken aan een circulaire economie voor elektronica tegen 2030. Het Circular Electronics Partnership brengt experts, bedrijfsleiders en internationale organisaties samen om oplossingen te bedenken.

19 maart 2021
elektronica levensduur

Elektronisch afval of e-waste, is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld, goed voor bijna 50 miljoen ton aan afgedankte elektronica per jaar. Amper 17,4 procent daarvan wordt ingezameld en gerecycleerd. Nochtans zijn de materialen in dat afval minstens 57 miljard dollar per jaar waard.

Sneller handelen

Om daar iets aan te doen is het Circular Electronics Partnership (CEP) opgericht, een initiatief dat experts, bedrijfsleiders en internationale organisaties samenbrengt om oplossingen te bedenken. Die oplossingen moeten de waarde van componenten, producten en materialen zoveel mogelijk behouden tijdens hun volledige levenscyclus. De bedrijven willen zichzelf duurzame, circulaire aankoopverplichtingen opleggen, gegevens over materialen standaardiseren en uitwisselen en een commercieel systeem op poten zetten om afgedankte producten in te zamelen. Tot de deelnemers behoren reuzen als Dell, Accenture, Cisco, Glencore, Google, Microsoft en Vodafone. Het World Economic Forum en het WBCSD (een organisatie waarin voornamelijk CEO's van multinationals zetelen) staan ook achter het initiatief.

“We hadden ons bij Dell al een ambitieus doel gesteld om in 2030 voor 50 procent gerecycleerde of hernieuwbare materialen te gebruiken in de hele productportfolio”, zegt Michael Murphy verantwoordelijk voor Productontwikkeling bij Dell. “Maar als bedrijfstak moeten we sneller handelen. Daarom is het Circular Electronics Partnership zo belangrijk - om samenwerking te stimuleren, hindernissen weg te nemen en grotere stappen te kunnen zetten op het gebied van circulariteit.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!