Investering van BENEO in binnenscheepvaart verlaagt CO2-uitstoot met 20 procent

Voedingsbedrijf BENEO gaat twee derde van de rijst, die het importeert uit Azië, vervoeren via de binnenvaart. In plaats van vrachtwagens zet het bedrijf nu schepen in om de rijst van de zeehavens naar de rijstzetmeelfabriek in het Vlaams-Brabantse Wijgmaal te brengen. Op die manier kan BENEO zijn CO2-uitstoot gerelateerd aan binnenlands transport verminderen met 20 procent.

Inès Aoun | 30 maart 2021
Beneo

Vroeger vervoerde het bedrijf zowat een derde van de rijst per schip. Om veel meer te kunnen transporteren via de binnenvaart, heeft BENEO samen met De Vlaamse Waterweg nv geïnvesteerd in het verstevigen en reconstrueren van de kade aan het Kanaal Leuven-Dijle.

Minder verkeersdrukte

Dankzij die investering kan het bedrijf het vrachtwagenverkeer van en naar Wijgmaal halveren, wat een jaarlijkse verlaging betekent van 20 procent van het CO2 dat gelinkt wordt aan het transport van rijst. Volgens het bedrijf is het vervoer via de binnenvaart ook goed nieuws voor de omgeving. De fabriek van BENEO in Wijgmaal staat middenin een woongebied, en een frequenter gebruik van schepen zal leiden tot minder verkeersdrukte en geluidsoverlast voor de buurt.

Multimodaal

De capaciteitsverhoging komt bovendien de plannen voor een uitbreiding van de productiecapaciteit ten goede. BENEO plant om de productiecapaciteit met 50 procent te verhogen. Dat doet het om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar rijstzetmeel, die wordt gedreven door trends in natuurlijke en 'clean label'-producten. Het bedrijf uit Wijgmaal verwacht dat de volumes over drie tot vier jaar zodanig zullen stijgen, dat er een derde schip ingezet zal worden om de grondstoffen te vervoeren.

Roland Vanhoegaerden, Operations Managing Director Speciality Rice Ingredients bij BENEO: “Om de continuïteit van onze business te waarborgen, willen we een multimodaal logistiek model handhaven, in plaats van te vertrouwen op slechts een vervoerswijze. Maar ons doel is om het aandeel van watertransport in deze mix zo groot mogelijk te maken. De binnenschepen zijn namelijk een van de meest betrouwbare, rendabele en duurzame transportmiddelen.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!