Internationale samenwerking moet waterstof op de kaart zetten

Onderzoekers en ontwikkelaars maken al jarenlang gewag van waterstof als brandstof van de toekomst, maar van een echte doorbraak is nog geen sprake. Canada, de Verenigde Staten, Nederland en de Europese Commissie gaan nu samenwerken om de inzet van waterstof te versnellen.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Waterstof
Katleen Put | 7 juni 2019
Waterstofauto Voltanken

Het initiatief voor het waterstofproject komt oorspronkelijk uit Canada, waar het partnerschap ook werd aangekondigd. De samenwerking zal zich concreet richten op drie werkterreinen: de industrie, de transportsector en de energievoorziening in steden of wijken. Samen zullen de partners nagaan welke de kansen er zijn om waterstof op grote schaal in te zetten en wat de mogelijke beperkingen zijn.

Koploper België

In heel wat landen komt het onderzoek naar waterstof stilaan op gang. Zo experimenteert Nederland met het gebruik van waterstof in bussen en vrachtwagens en voor de verwarming van woningen. Duitsland telt intussen al meer dan zestig publieke waterstoftankstations, en dat aantal neemt stelselmatig toe. Achter de schermen is echter ook België al jaren een wereldspeler in de waterstofeconomie. Onze chemische en petrochemische industrie verwerkt jaarlijks bijna 6 miljard kubieke meter waterstof, en onder onze bodem liggen meer dan 600 kilometer ondergrondse pijpleidingen: goed voor het grootste netwerk ter wereld. Een mooi vertrekpunt voor verdere ontwikkelingen?

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!