Wafels met insectenvet in plaats van boter

Insectenvet wordt gemaakt van de larven van de zwarte soldatenvlieg. Het is lichter verteerbaar dan boter en goed voor de gezondheid. Onderzoekers van de UGent gebruikten het goedje om cake en wafels mee te bakken: “Ons testpanel proefde geen verschil.”

Katleen Put | 7 februari 2020
Wafels met insectenvet
Boter of insectenvet: een testpanel proefde geen verschil.

De onderzoekers gebruikten insectenvet om wafels, koekjes en cake te bakken. Van elke soort maakten ze drie versies: een gewone versie met alleen boter, een versie waarin een vierde van de boter vervangen werd door insectenvet, en een versie waarin de helft van de boter vervangen werd. Daarna schotelden ze het gebak aan een testpanel voor. Het insectenvet doorstond de test met glans: de proefpersonen merkten nauwelijks een verschil in smaak. Ook de textuur en de kleur van het gebak bleven behouden.

Gezond en duurzaam

Dat boter minstens gedeeltelijk door insectenvet vervangen kan worden, is goed nieuws voor het milieu en onze gezondheid. “Insectenvet bevat laurinezuur, dat lichter verteerbaar is dan boter”, zegt onderzoekster Daylan Tzompa-Sosa van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent. “Het heeft ook een antibacteriële, antimicrobiële en antimycotische werking. Dat betekent dat het verschillende virussen, bacteriën en schimmels in het lichaam onschadelijk kan maken. Bovendien is de ecologische voetafdruk van insecten veel kleiner dan die van runderen.”

Meer succes dan insectenburger?

Bij honden wordt insectenvet al langer gebruikt als voedingssupplement. Vormt het onderzoek van de UGent een opstapje naar voeding voor mensen? “In oosterse landen is het eten van insecten al een hele tijd ingeburgerd. Maar de Vlaming trekt nog steeds zijn neus op voor een insectenburger”, zegt bio-ingenieur Joachim Schouteten. “We hopen dat het insectenvet beter in de smaak zal vallen, omdat het alleen als een vorm van vetvervanger wordt gebruikt. Momenteel is de prijs nog te hoog, omdat het insectenvet op kleine schaal geproduceerd wordt. Maar op termijn zie ik het zeker in de supermarkt liggen.”

Bron: Persbericht UGent

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!