MVO

Plus ING linkt rente aan duurzaamheid

De Nederlandse bank ING brengt een duurzame bedrijfslening op de markt voor niet-beursgenoteerde bedrijven. Een onafhankelijk bureau kijkt toe of de bedrijven hun duurzaamheidsambities waarmaken. Hoe beter hun score, hoe lager de rente.

Fran Herpelinck | 15 januari 2019
Money 2724245 1920

Bij het verstrekken van de nieuwe duurzaamheidslening zullen ING en bedrijven afspraken maken over de prestaties die daar tegenover staan. De voortgang van het bedrijf op duurzaamheidsvlak laat ING scherp in de gaten houden door EcoVadis, een extern ratingbureau dat zich specialiseert in het beoordelen van duurzaamheidsprestaties. Opvallend: de rentemarge van de lening is rechtstreeks gekoppeld aan de score van EcoVadis. De rente zakt naarmate een bedrijf stappen zet op de duurzaamheidsladder, maar kan bij gebrek aan daadkracht ook stijgen.

In 2017 had ING al duurzaamheidsleningen opgestart voor beursgenoteerde bedrijven zoals Philips en DSM. Van deze bedrijven is door hun beursgang heel wat informatie openlijk beschikbaar, ook over hun duurzaamheidsinspanningen. Meteen de reden waarom ING voor niet-beursgenoteerde bedrijven een onafhankelijk bureau inschakelt.

Duwtje in de rug

Met de zakelijke lening wil ING naar eigen zeggen bedrijven op weg helpen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. “Deze leningen gaan een stap verder dan de traditionele groene lening, omdat ze ook sociale en ethische aspecten mee in rekening brengen. Bovendien zijn ze bedoeld voor de algemene bedrijfsvoering, niet enkel voor specifieke projecten,” zegt Annemein Kolk van ING aan Duurzaam Beleggen. “Met de overeenkomst met EcoVadis willen wij onze zakelijke klanten helpen, motiveren en belonen om verder te gaan met hun duurzaamheidsagenda.”

Intussen heeft ING al een eerste nieuwe duurzaamheidslening uitgeschreven aan Dura Vermeer, een Nederlands bouwbedrijf.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.