Partnernieuws

Indaver investeert in nieuwe sorteerinstallatie voor betere recuperatie non-ferrometalen

Afvalverwerkingsbedrijf Indaver heeft geïnvesteerd in performantere machines om meer non-ferrometalen en edelmetalen te recupereren uit restafval. De installatie is sinds begin dit jaar in gebruik.

Inès Aoun | 25 februari 2021
118471415 Ashtreatment
De nieuwe asbehandelingsinstallatie van Indaver

Niet-recycleerbaar huishoudelijk en industrieel afval wordt nog altijd verbrand. Wat overblijft zijn bodemassen. Uit die bodemassen weet Indaver nog herbruikbare materialen te halen. Het gaat over ferro- en non-ferrometalen als aluminium en koper, edelmetalen en een minerale fractie.

Op zijn site in Doel heeft Indaver onlangs een nieuwe installatie ingehuldigd die de non-ferrometalen nog beter sorteert. Plantmanager Wim Ooms: “Door die investering kunnen we het metaal nog beter scheiden, zodat we meer non-ferrometalen recupereren. De reststromen zijn bovendien veel zuiverder, waardoor de waarde stijgt en meer toepassingen mogelijk zijn.”

Indaver Asbehandeling 2
De installatie bestaat uit een geavanceerd was- en scheidingsproces.
©Koen Broos

Metaalverwerkende industrie

De ferro- en non-ferrometalen die gerecupereerd worden, gaan naar de metaalverwerkende industrie. Die gebruikt ze als alternatief voor primaire grondstoffen. “Dat is een win-winsituatie. We sluiten de kringloop en het vergt minder energie dan de ontginning van nieuwe metalen, waardoor de klimaatimpact van de industrie daalt.”

Betonproducten

De minerale fractie die herwonnen wordt, is dankzij de sorteerinstallatie zuiverder. Dat maakt de fractie breder toepasbaar en onder andere geschikt voor de productie van betonproducten.

Na de sortering blijft er nog een beperkte reststroom over. “Dat slib bergen we veilig op onze eigen stortplaats”, zegt Ooms.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!