In Frankrijk zijn producenten verplicht om transparant te zijn over herstelbaarheid van elektroapparaten

Sinds begin dit jaar moeten producenten van laptops, gsm’s, televisies… in Frankrijk de mate van herstelbaarheid van hun apparaten bekendmaken. De relatief lage scores van bepaalde smartphones brengen Apple en Samsung in verlegenheid.

Inès Aoun | 12 april 2021
Def Beeld Gsms © Ianni Dimitrov Belga
© Ianni Dimitrov Belga

In het actieplan voor de circulaire economie, dat de Europese Commissie heeft opgesteld in het kader van de Europese Green Deal, staat onder andere dat consumenten ‘recht op herstel’ hebben. Dat wil zeggen dat producten bijvoorbeeld zo ontworpen moeten worden dat ze eenvoudig te repareren en te hergebruiken zijn.

Score rond herstelbaarheid

Frankrijk staat al een stapje verder. Onze zuiderburen stemden een ‘antiverspillingswet’ waarin onder andere staat dat producenten van elektroapparaten de scores rond de herstelbaarheid van hun apparaten bekend moeten maken. De bedoeling is om het hergebruik van elektroapparaten fors op te drijven door de consument beter te informeren. Als de consument informatie krijgt over de herstelbaarheid, kiest hij of zij hopelijk voor die apparaten met de meeste punten, lees de hoogste herstelbaarheidsgraad. In 2020 werd slechts 40 procent van de apparaten hersteld, over vijf jaar wil Frankrijk dat cijfer optrekken tot 60 procent.

De verplichting is in een eerste fase beperkt tot vijf categorieën van toestellen:

  • televisieschermen
  • laptops
  • gsm’s
  • wasmachines
  • grasmaaiers

Criteria van herstelbaarheid

De producenten moeten de herstelbaarheid van hun apparaten zelf evalueren aan de hand van vijf criteria:

  • Beschikbaarheid van documentatie: bijvoorbeeld informatie over hoe een consument zelf zijn toestel kan herstellen
  • Demonteerbaarheid: waarbij fabrikanten onder andere moeten aangeven hoeveel stappen er nodig zijn om het apparaat te demonteren, hoe eenvoudig de demontage is en of er speciaal gereedschap nodig is
  • Beschikbaarheid van losse stukken: hoeveel jaar zijn batterijen, schermen… beschikbaar voor herstellers?
  • De prijs van losse stukken
  • Het laatste criterium is gelinkt aan het specifieke apparaat

De eerste scores staan alvast op de website indice de réparabilite. Ze maken pijnlijk duidelijk dat vele fabrikanten nog niet voldoende bezig zijn met de herstelbaarheid van hun producten. Bepaalde IPhones behalen bijvoorbeeld een score van vijf of minder op 10. Ook Samsung scoort voor sommige modellen ondermaats, al krijgen andere modellen wel hoge scores. De website is echter nog lang niet volledig. Bekende merken van onder andere laptops hebben nog niet in hun kaarten laten kijken.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!