Imec ontwikkelt dubbelzijdige zonnecellen

Het Leuvense onderzoekslabo imec is erin geslaagd om hoog-efficiënte dubbelzijdige siliciumzonnecellen te ontwikkelen via een industrieel zeefdrukproces. Omdat de zonnecellen ook aan de achterzijde licht opvangen, kunnen ze de energieopbrengst van grote zonneparken de hoogte injagen.

Lien Moris | 29 mei 2018
Dubbelzijdige Silicium Zonnecel Imec
© imec

Dubbelzijdige cellen kunnen zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. Omdat de achterkant van de cel niet bedekt is, vangt ze indirect licht op, zoals licht dat weerkaatst wordt op de bodem, het dak of op gebouwen in de omgeving, en diffuus licht op bewolkte dagen. Maar afhankelijk van de opstelling kan op de achterkant ook direct zonlicht worden opgevangen bij zonsopgang of zonsondergang. 

Testen tonen aan dat de cellen die imec ontwikkelde over hun volledige levensduur 10 tot 40 procent meer energie opleveren dan vergelijkbare eenzijdige zonnecellen, afhankelijk van de installatie, de locatie, en de efficiëntie van de achterzijdebelichting. Het onderzoekscentrum werkte voor deze ontwikkeling samen met de Chinese zonnecelproducent Jolywood. Deze week stelt imec de technologie voor op SNEC, de grootste beurs ter wereld in dit domein, in Shanghai.

Industrieel proces

Imec slaagde er vorige jaar al in om dubbelzijdige zonnecellen te maken. "Toen hebben we echter een andere methode gebruikt voor het aanbrengen van de metaalcontacten van de cellen. Die technologie is gebaseerd op plating van de contacten, terwijl we voor de nieuwe cellen zeefdruk hebben gebruikt, een meer industriële methode voor het aanbrengen van contacten", vertelt Filip Duerinckx, principal member of the technical staff bij imec. "Zeefdruk is veruit de meest gebruikte techniek wereldwijd. Onze innovatie ligt in het gebruik van aluminium in plaats van zilver op de achterzijde van de cel, wat een voordeel oplevert in de kost van de cellen." De onderzoekers wisten de productiekost per zonnecel immers significant te verminderen, met ongeveer 0,01 dollar per wattpiek.

Rooskleurige toekomst

Eenzijdige zonnecellen worden voornamelijk gebruikt op daken en dergelijke, terwijl tweezijdige cellen meer en meer toegepast worden in grote zonneparken. Volgen de International Technology Roadmap for Photovoltaic Results 2017 zal het marktaandeel van tweezijdige zonnecellen tegen 2028 stijgen tot bijna 40 procent.

Bron: imec, Knack

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!