Plus HNST Jeans wint Ecodesignprijs

Het Antwerpse HNST heeft een Henry van de Velde Award gewonnen, een prestigieuze prijs voor betekenisvol design. Het circulaire jeansmerk pakte de prijs in de categorie Ecodesign by OVAM.

Ellen Vervoort | 30 januari 2019
Hnst Ss18 Lifestyle 2
© HNST

HNST recycleert in Vlaanderen opgehaalde jeans tot vezels. Tijdens de laatste inzamelingsactie #timetoharvest kon je in de tweede helft van september op meer dan 175 locaties terecht om je oude, afgedragen of kapotte jeans binnen te brengen. Er werden maar liefst 11.733 exemplaren ingezameld.

Daarmee kan HNST binnenkort aan de slag om een nieuwe collectie duurzame jeans op de markt te brengen. De gerecycleerde vezels worden gemengd met Tencel®, een vezel gemaakt uit een restproduct van de houtverwerking, en in Vlaanderen tot nieuw garen gesponnen. 23 procent bestaat voorlopig nog uit virgin katoen, omdat minder op dit moment niet haalbaar is zonder in te boeten op kwaliteit. Dankzij hun duurzame productieproces spaart iedere HNST jeans 6000 liter water uit in vergelijking met een standaard jeans. Het weven en de productie van de kledingstukken gebeurt in Europa.

“De negatieve impact van de kledingindustrie op mens en milieu is nauwelijks te overschatten. Ik wilde aantonen dat het perfect mogelijk is om oude jeans opnieuw hoogwaardig te recyclen tot een nieuwe jeans, zonder compromissen op het vlak van kwaliteit", aldus Tom Duhoux, oprichter van HNST.

Vlaams design

Sinds 1994 lauweren de Henry van de Velde Awards Vlaamse ontwerpers en bedrijven die met hun design oplossingen bedenken die een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. In 2019 krijgen 23 genomineerden een Henry van de Velde Award, verdeeld over 8 categorieën: Business, Community, Consumer, Ecodesign, Graphic & Packaging, Habitat, Health & Wellbeing en Mobility. HNST won de Gold Award in de categorie Ecodesign.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.