Haven van Rotterdam krijgt grote fabriek voor waterstofbatterijen

Het Nederlandse bedrijf Battolyser Systems en Havenbedrijf Rotterdam gaan samen de eerste industriële productiefaciliteit voor groenewaterstof-apparatuur in Nederland realiseren.

Lien Moris | 7 december 2022
Concept Design Battolyser Systems Factory 1 Bird Eye Source Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects

Battolyser Systems is het bedrijf achter ’s werelds eerste geïntegreerde batterij-elektrolysesysteem. Een Battolyser® kan bij lage stroomprijzen waterstof uit zon en wind produceren en bij hoge prijzen elektriciteit leveren aan het net. De technologie is uitgevonden door prof. dr. Fokko Mulder en zijn onderzoeksteam van de TU Delft. In de geplande fabriek zal Battolyser Systems op industriële schaal Battolysers® kunnen leveren.

Waterstofhub

Rotterdam positioneert zichzelf als de waterstofhub van Europa. Duitsland en Nederland zijn respectievelijk de grootste en op een na grootste waterstofgebruikers van Europa. Beide landen hebben grootschalige plannen voor groene waterstof die in de Rotterdamse haven wordt gemaakt, geïmporteerd en/of verbruikt.

Mattijs Slee, CEO van Battolyser Systems: “Met het Nederlandse potentieel aan offshore windenergie, onze sterke infrastructuur en onze mondiaal leidende chemische industrie kan Nederland nu een duurzaam en veerkrachtig energiesysteem ontwikkelen.”

De fabriek, die ook dienst zal doen als hoofdkantoor en R&D-centrum van Battolyser Systems, gaat in de tweede helft van 2024 open.

Bron: Battolyser Systems

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!