Haven Rotterdam heeft plannen om waterstofhub te worden

Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie hebben plannen om een nieuwe waterstofleiding aan te leggen. Daarmee kunnen bedrijven in de haven waterstof uitwisselen met de rest van Nederland of zelfs met andere Europese landen. Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie besluiten later dit jaar of ze het project ook effectief gaan uitvoeren.

Inès Aoun | 18 maart 2021
Luchtfoto Mv2 Havenbedrijf Rotterdam Danny Cornelissen Juni 2020

Haven Rotterdam en Gasunie willen een pijpleiding aanleggen tussen de Maasvlakte en Pernis. Waterstof is volgens beide partners een essentiële schakel in de energietransitie. Alle bedrijven in de regio die waterstof wensen af te nemen of te leveren, kunnen daarop aansluiten. In de toekomst zal de pijpleiding aansluiten op het landelijke waterstofnetwerk dat Gasunie realiseert en komt er een verbinding naar Chemelot in Limburg, Noordrijn-Westfalen in Duitsland en andere Europese regio’s.

Businesscase

De werken van het HyTransPort.RTM-project gaan nog niet meteen van start. Eerst werkt een team van Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie aan de businesscase. In de tweede helft van dit jaar beslissen de partners of ze het project effectief gaan uitvoeren.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!