Plus Haven Oostende plant waterstoffabriek op basis van windenergie

De haven van Oostende, DEME en investeringsmaatschappij PMV bouwen de grootste groene waterstoffabriek van de Benelux. ‘Hyport’ zal jaarlijks 50.000 ton waterstof produceren. Tegen 2025 moet de installatie klaar zijn om in te spelen op de verwachte uitbreiding van windmolenparken op zee.

Koenraad Coel | 27 januari 2020
Windmolen 3

De waterstoffabriek zal volgens de initiatiefnemers 500.000 tot 1 miljoen ton CO2 besparen. De waterstof zal immers niet geproduceerd worden op basis van aardgas, maar zal opgewekt worden via een overschot aan windenergie.

Pieken in windproductie opvangen

Tegen eind 2020 zullen er voor de Belgische kust 399 windturbines met een totale capaciteit van 2,26 gigawatt in gebruik zijn. Daarbovenop is al ruimte ingetekend voor nog enkele honderden nieuwe turbines om het totale vermogen op 4 gigawatt te brengen. Dat is genoeg om de helft van de Belgische gezinnen van stroom te voorzien, tenminste als vraag en aanbod op elkaar afgestemd kan worden. Hyport zal de pieken in het windenergieaanbod opslaan in de vorm van waterstof.

Plan in fases

In een eerste fase voeren de haven van Oostende, DEME en PMV een haalbaarheidsstudie uit die tegen 2020 klaar moet zijn. Dan volgt een demonstratieproject in het havengebied Passendaele 1 met onder meer een innovatieve elektrolyse-installatie van 50 megawatt. De opstart van de grootschalige werken is gepland voor 2022. De uiteindelijke installatie zal een maximale capaciteit hebben van 300 megawatt. Het volledige project zal naar schatting enkele honderden miljoenen euro’s kosten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.