Handvol vervuilende stroomcentrales stoot leeuwendeel CO2 uit

Wereldwijd is 5 procent van alle elektriciteitscentrales verantwoordelijk voor 73 procent van de totale CO2-uitstoot van de sector. Die ‘supervervuilers’ aanpakken zou een grote stap voorwaarts zijn in de strijd tegen de klimaatopwarming, stelt een nieuw onderzoek.

Katleen Put | 2 augustus 2021
Steenkoolcentrale
Bij het verbranden van steenkool gaat heel veel energie verloren.

Een nieuwe studie van de Universiteit van Colorado heeft de uitstoot van 29.000 stroomcentrales van over de hele wereld in kaart gebracht. Uit de analyse blijkt dat een handvol spelers goed zijn voor het leeuwendeel van de totale uitstoot van de elektriciteitssector. De enorme Belchatow-centrale in Polen zou de meest schadelijke zijn voor het klimaat. De top 10 wordt aangevuld door centrales in India, Oost-Azië en Europa.

Europa is slechte leerling

De ‘supervervuilers’ gebruiken allemaal steenkool of bruinkool om elektriciteit op te wekken en blinken uit in energie-inefficiëntie. Bij het verbranden van steenkool gaat immers tot 65 procent van de energie verloren tijdens het verbrandingsproces. Ter vergelijking: bij het opwekken van elektriciteit uit wind is het energieverlies bijna nul.

Opvallend is dat ’s werelds grootste uitstoters zich vooral op het noordelijk halfrond bevinden. Met name Europa is een slechte leerling. In Zuid-Amerika, Afrika of het gebied rond de Stille Oceaan staat er niet één supervervuilende stroomcentrale. Die regio’s dragen dus minder bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot, maar zullen wellicht wel de grootste impact voelen van de klimaatverandering.

Uitstoot verlagen

De onderzoekers brachten niet alleen de emissies van stroomcentrales in kaart, maar gingen ook na hoeveel de CO2-uitstoot zou kunnen dalen als beleidsmakers de supervervuilers strenger zouden reguleren. Volgens de studie zou de wereldwijde CO2-uitstoot van de energiesector tot 49 procent kunnen dalen, afhankelijk van de normen en technologieën die men oplegt.

De energiesector is na de industrie de grootste uitstoter van broeikasgassen, en was in 2019 goed voor 25 procent van de totale emissies. Wereldwijd komt nog steeds 62 procent van onze elektriciteit van de verbranding van fossiele brandstoffen, voornamelijk kolen en aardgas.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!