Grootste windmolenpark ter wereld komt in de Noordzee

De Deense energiegigant Ørsted is gestart met de bouw van ’s werelds grootste windmolenpark. Dat komt voor de kust van Groot-Brittannië en zal groene energie leveren voor een miljoen gezinnen. 

Katleen Put | 29 januari 2018
Orsted Windmolenpark

Tegen 2020 wil Ørsted 174 windturbines installeren voor de kust van Yorkshire, zo’n 120 kilometer in zee. Elke turbine is 65 meter hoog en weegt ongeveer 800 ton. Samen zullen ze zo’n 1,2 gigawatt produceren. De offshorelocatie, die de naam Hornsea Project One meekreeg, wordt ondersteund door een onderhouds- en operationele hub aan land.

Mijlpaal

“Na jaren van zorgvuldig plannen is het fantastisch om de bouw nu ook echt van start te zien gaan. Onze teams hebben dag en nacht gewerkt om deze mijlpaal te realiseren”, zei projectmanager Duncan Clark na de plaatsing van de eerste turbine. “In een latere fase plannen we nog een tweede project, Hornsea Project Two, met een capaciteit van 1,3 gigawatt. De windmolenparken zullen de Britse energieproductie vergroenen en brengen jobs en investeerders naar de regio.”

Vier projecten

Ørsted, het vroegere DONG Energy, is de grootste ontwikkelaar van offshore windmolenparken ter wereld. Het bedrijf bouwt momenteel al twee locaties voor de oostkust van Engeland: Westermost Rough en Lincs Race Bank. Die worden later dit jaar in gebruik genomen. Samen met de twee Hornsea-projecten zullen ze groene energie leveren voor meer dan 2,3 miljoen Britse gezinnen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!