Grootste stroombatterij van Europa moet black-outs vermijden

In Duitsland is de grootste batterij van Europa in gebruik genomen. De batterij moet black-outs op het Europese elektriciteitsnet helpen voorkomen. Dat net is vandaag minder stabiel als gevolg van de grillige stroomtoevoer uit windmolens en zonnepanelen. 

Margot Kennis | 11 mei 2018
Bess
© Eneco Group

De gigantische batterij, die zeventig bij twaalf meter meet, werd gebouwd door de Nederlandse energiemaatschappij Eneco en de Japanse industriereus Mitsubishi en heeft een kostenplaatje van dertig miljoen euro. Ze werd in Jardelund (Noord-Duitsland) gebouwd en kan meer dan 5000 huishoudens een dag lang van stroom voorzien.

Weg met energiedips

Herbruikbare energie, zoals wind- en zonne-energie, is veel wisselvalliger dan energie opgewekt door klassieke kerncentrales. Deze energiebronnen zijn immers voor een groot deel afhankelijk van de weersomstandigheden. In het slechtste geval kan zo’n instabiel net tot black-outs leiden. 

De megabatterij moet zulke energiedips dus helpen voorkomen en het Europese elektriciteitsnet in balans houden. Dat doet ze door stroom aan het net te leveren wanneer wind- en zonne-energie het laten afweten. Die stroom haalt de batterij uit de omliggende windmolens. Als die molens te veel stroom aanmaken, slaat de batterij die op. Op momenten dat het hoogspanningsnet overbevraagd is, kan de batterij de opgeslagen stroom snel leveren.

Beperkt vermogen

Eneco hoopt de batterij ook in te zetten om overtollige stroom voor langere tijd op te slaan. Momenteel is de batterij te duur en te klein om langdurige stroomopslag mogelijk te maken. Alle 10.000 lithium-ion batterijen in Jardelund samen hebben maar een vermogen van 48 megawatt. Komt daar nog bij dat ze die stroomproductie maar beperkt kan volhouden: na een uur is de batterij helemaal leeg.

Voor de opslag van windenergie zijn dus nieuwe, krachtigere batterijen nodig dan de huidige generatie lithium-ion batterijen. De wetenschap is volop bezig met het ontwikkelen van die nieuwe batterijklasse. Maar het kan nog makkelijk vijftien jaar duren eer die op de markt komen. Ter vergelijking: in 2030 zou de wereldwijde opslag van energie zes keer zo groot zijn.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!