Groene infrastructuur biedt beste bescherming tegen overstromingen

Regio's kunnen zichzelf beschermen tegen de toenemende risico's op rivieroverstromingen door te investeren in groene infrastructuur. De aanleg van overstromingsvlaktes of het herstel van wetlands zijn kostenefficiënte oplossingen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Europees Milieuagentschap.  

Paul Gebruers | 1 februari 2018
Sigma 201607190100 Bovendijle
Henderyckx

Investeren in groene infrastructuur zorgt niet alleen voor ecologische en sociaaleconomische voordelen, maar is ook financieel gezien de beste oplossing tegen schade door overstromingen. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van het Europees Milieuagentschap (EMA) op basis van het onderzoek van de adviesbureaus Arcadis en Trinomics.

Het rapport houdt de mogelijke natuurlijke maatregelen tegen het licht om ons te beschermen tegen het risico op overstromingen. Zes cases worden belicht, over de rivierbeddingen van de Elbe (Duitsland), de Rhône (Frankrijk), de Schelde (België) en de Vistula (Polen). Het rapport wijst daarbij op het ruimtelijk potentieel voor het herstellen van overstromingsvlaktes langs deze rivieren.

Europese steden kwetsbaar

Overstromingen blijven een van de meest voorkomende natuurlijke risico's in Europa. Van de Europese steden is ongeveer twintig procent er kwetsbaar voor. En het risico wordt alleen maar groter. Door de klimaatverandering zullen de frequentie en de intensiteit de volgende decennia gevoelig toenemen. De economie, de infrastructuur en de menselijke gezondheid worden daardoor aan een groter risico blootgesteld.

Het rapport pleit voor oplossingen die op de natuur gebaseerd zijn. Overstromingsgebieden en wetlands zijn een schoolvoorbeeld van een kostenefficiënte investering, zo stelt het EMA. Ze vergen weinig of geen onderhoud en hebben, in tegenstelling tot dammen of vloedkeringen in beton, een positieve impact op lokale ecosystemen. Naast de bescherming tegen overstromingen bieden ze ook nog andere voordelen, zoals koolstofopslag, een verbetering van de waterkwaliteit en recreatiemogelijkheden.

Het rapport stelt dat bouwvoorschriften moeten worden aangepast om er natuurlijke overstromingsoplossingen in op te nemen. Binnen tal van EU-landen zijn daar meer inspanningen voor nodig.

Lees hier het volledige EMA-rapport.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!