Plus Groei hernieuwbare elektriciteit breekt alle records

De groei van hernieuwbare stroom zal dit jaar alle records breken, zegt het Internationale Energieagentschap (IEA). Een nieuw rapport verwacht voor de komende jaren steeds snellere groei. Voor België voorspelt het agentschap een groei met 40 procent.

Inès Aoun | 1 december 2021
Orsted Windmolenpark

Ondanks de stijgende kosten voor grondstoffen zal er dit jaar voor 290 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen en windturbines gebouwd worden, blijkt uit nieuwe cijfers van het IEA. Daarmee wordt het record van vorig jaar opnieuw verpulverd.

Het agentschap verwacht dat de wereldwijde capaciteit aan groene elektriciteit in de volgende vijf jaar met 60 procent zal stijgen tot meer dan 4800 gigawatt. Ter vergelijking: dat is totale huidige capaciteit van fossiele brandstoffen en nucleaire energie samen.

Als er de volgende vijf jaar nieuwe capaciteit bijkomt op het net, zal die in 95 procent van de gevallen hernieuwbaar zijn, denkt het IEA, en in meer dan de helft van de gevallen gaat het om zonne-energie. “Het cijfer van 290 gigawatt dit jaar is opnieuw een teken dat er een nieuwe globale energie-economie aan het opkomen is”, zegt IEA-directeur Fatih Birol in een reactie. “De hoge prijzen van grondstoffen en energie die we vandaag zien vormen een nieuwe uitdaging, maar de dure prijzen voor fossiele brandstoffen maken hernieuwbare energie ook concurrentiëler.”

België

In België zal de capaciteit van hernieuwbare elektriciteit met 40 procent stijgen tussen 2021 en 2026. Daar zitten de groenestroomcertificaten voor iets tussen. Maar de nieuwe regeling van de terugdraaiende teller zal volgens het agentschap gevolgen hebben. De capaciteit aan hernieuwbare stroom zal ook minder snel stijgen aangezien de grote offshore windmolenprojecten pas na 2026 gepland staan.

Mocht België toch meer subsidies en incentives inschakelen om de kosten van zonnepanelen op te vangen én de nieuwe concessiezones voor windenergie op de Noordzee eerder vrij te geven, zou dat de capaciteit met 45 procent méér stijgen dan in de huidige simulatie.

Overal sterke groei

China blijft wereldleider qua volume. Tegen 2026 - vier jaar eerder dan voorzien - zal het land 1200 gigawatt aan groene capaciteit hebben. India zal naar alle waarschijnlijkheid de snelste groeier worden, met een verdubbeling van de nieuwe installaties tegenover de voorbije vijf jaar.

Ook in Europa en de VS zal de groei aanzienlijk versnellen, denkt het IEA. De vier markten zijn samen goed voor 80 procent van alle nieuwe energieproductie in de wereld.

Klimaat

Maar ook de nieuwe recordgroei is nog niet genoeg om de uitstoot tegen het midden van deze eeuw op netto nul te krijgen. Daarvoor moet de groene elektriciteit zo’n twee maal sneller groeien, en biobrandstoffen zelfs vier maal sneller.

Overheden kunnen de groei sterk stimuleren door de obstakels voor hernieuwbare energie weg te nemen, zegt het agentschap. Zo kunnen ze het stroomnet moderniseren, de bevolking sensibiliseren en vooral een stabiel beleidskader voorzien.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.