Goederen vlot naar de Gentse binnenstad

In Gent zijn voor het eerst goederen met een vlot tot op hun bestemming geraakt. De testvaart werd uitgevoerd door Geert Dekleermaecker, oprichter van VlotGent, die met zijn vlotten een groen alternatief wil bieden voor goederenvervoer naar de Gentse binnenstad. 

4 mei 2018
Vlotgent

Tegen 2040 wil Gent klimaatneutraal zijn. VlotGent wil alvast het goede voorbeeld geven. Het éénmansbedrijf werd in 2016 opgericht door Geert Dekleermaecker. Hij bouwt zijn vlotten, die volledig op zonne- en windenergie varen, helemaal zelf. “Door een lichte en doordachte opbouw hebben vlotten weinig waterweerstand, waardoor een relatief lichte elektromotor volstaat”, legt Dekleermaecker uit. “Dankzij zonnepanelen ontwikkelen ze voldoende stroom om volledig autonoom en voor 100 procent op zonne-energie te varen.”

Circulatieplan

Dekleermaecker wil op die manier de auto zoveel mogelijk uit Gent bannen. De vlotten konden eerder al voor pleziervaartjes gehuurd worden. Dat hij nu ook goederen met zijn vlotten wil vervoeren, juichen handelaars en producenten alleen maar toe. Het nieuwe circulatieplan in de Gentse binnenstad zorgt immers voor heel wat vertraging op het goederentransport.

Via de Leie loopt het allemaal wat vlotter: er zijn amper files op het water. "Een paar uur geleden stonden deze groenten nog allemaal op het veld en nu liggen ze hier al. Verser kan het niet.", vertelt de uitbaatster van Soep+, een van de deelnemende handelaars.

Vlot in Gent

De spinazie, sla en radijzen van bioboerderij Goedinge werden in Afsnee op het vlot geladen. Van daaruit werden ze via de Leie naar de Gentse binnenstad vervoerd. Het vlot gaat niet erg snel, zo’n zeven kilometer per uur, maar kan die snelheid goed aanhouden. “Op het water zijn amper kruispunten, geen zebrapaden en geen overstekende kinderen. Het is dus ook een pak veiliger”, stelt Dekleermaecker.

De vlotten van Dekleermaecker zijn uitstootvrij en zorgen voor een beperkte lawaaihinder. Doordat ze op een catamaran lijken, liggen ze niet diep in het water. Daarnaast zijn de vlotten ook erg stabiel, waardoor goederen gemakkelijk gestapeld kunnen worden.

Bron: Radio 2, Duurzame Mobiliteit

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!