Gentse ondernemers lanceren collectie circulaire babyartikelen

Vier bedrijven en organisaties uit de regio Gent slaan de handen in elkaar om een circulaire collectie van babyartikelen op de markt te brengen. De babyspullen worden vervaardigd uit afval van hout en textiel. Een zeventigtal ondernemers neemt bij de ontwerpfase deel aan het innovatieve consortium.

24 februari 2018
Babayafval
©Start it@KBC

Twee op drie Vlamingen tussen 18 en 34 jaar overwegen een geboortelijst met circulaire producten, blijkt uit marktonderzoek van Qwibl in 2017. Voor een consortium van Gentse bedrijven en organisaties was dat de aanleiding om circulaire kinderspullen op de markt te brengen.

De initiatiefnemers van het project zijn Mic Mac Minuscule, Atelier Watt, De Biotoop en Een Hart voor Vluchtelingen: van een starter tot een vzw, ondersteund door de provincie Oost-Vlaanderen. Met hun project willen ze babyartikelen vervaardigen uit hout- en textieloverschotten. Daarvoor gaat een team van designers, makers, verkopers en gebruikers nieuwe ontwerpen bedenken voor de markt van kinderspullen.

Sociaal naaiatelier

Een sociaal naaiatelier wordt het kloppende hart van een circulaire collectie van originele babyartikelen uit stofoverschotten. Met de modernste designtechnieken, zoals lasercutting en CNC-prototyping zal ook houtafval er een nieuwe toekomst krijgen.

Het sociale inschakelbedrijf De Biotoop, onder andere actief in duurzame inrichting van kinderdagverblijven, en circulair designbureau Atelier Watt gaan kindermeubels uit afvalhout maken. "We slagen er momenteel al in om 90 procent van ons duurzaam hout te verwerken in onze inrichtingsprojecten”, benadrukt Guy Taffijn, zaakvoerder van de Biotoop. De vzw Hart Voor Vluchtelingen zorgt voor de aanvoer van textiel, afkomstig van schenkingen. “Het gaat hier niet om afval, maar grondstof op de verkeerde plaats", zeggen de projectpartners.  

Stapelbedjes

“Van de overschotten van stapelbedjes uit de crèche kunnen we een cosleeper samenstellen. Zo’n wieg aan een bed is een veel gevraagd product op geboortelijsten”, zegt Jona Mukabalisa, medeoprichtster van Mic Mac Minuscule, die het idee voor het project lanceerde. De start-up adviseert toekomstige ouders bij het samenstellen van een hippe, circulaire geboortelijst. Dat geeft het consortium de mogelijkheid om nieuwe producten in snelle cycli te testen bij de doelgroep. 

Een zeventigtal ondernemers dacht tijdens een brain hack samen na over de ontwerpmogelijkheden van resten hout. Deze ideeën vormen alvast een eerste denk- en doecyclus voor het innovatieve consortium.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!