Nieuw onderzoek door Possible, een Britse klimaatgroep, stelt vast dat de gemiddelde emissies van nieuwe voertuigen met verbrandingsmotoren tegenwoordig hoger zijn dan tien jaar geleden. Als iemand een niet-elektrische auto met de laagste CO2-uitstoot wil kopen, is een tweedehandsauto uit 2016 statistisch gezien de beste keuze. De gemiddelde uitstoot van ALLE nieuwe wagens op de Britse wegen daalt wel, dankzij het groeiende aandeel elektrische voertuigen.
Groter en zwaarder
De gemiddelde auto vandaag is groter en zwaarder dan in 2013. Dat betekent dus meer benzine- en dieselverbranding, en meer CO2-uitstoot. SUV’s maken nu de helft van alle nieuwe wagens in de Verenigde Staten uit, en een derde van alle nieuwe wagens in het Verenigd Koninkrijk.
Possible stelt de mantra ‘de vervuiler betaalt’ voor als oplossing. De premisse: gebruikers betalen voor de schade die ze aanrichten. Enkele wijken in Londen passen dat principe al toe in de kostprijs van parkeervergunningen. In Lambeth betalen de eigenaars van de meest vervuilende wagens vier keer meer dan voor een zuinige auto. In Kensington en Chelsea is dat zelfs 10 keer meer.
Het Internationale Energie Agentschap plaatst bovendien een voetnoot bij elektrische SUV’s: ze hebben ook grotere batterijen nodig om ze van stroom te voorzien. Een groeiende markt voor elektrische SUV's zou extra druk leggen op de toeleveringsketens van batterijen en de vraag naar de kritieke mineralen.
Personenwagens in België
Het aantal elektrische wagens in België is op een jaar tijd bijna verdubbeld. Op 1 augustus 2023 waren dat er 138.749, goed voor 2,3 procent van de Belgische personenwagens op de baan. Hybride wagens maken 8,9 procent uit en hebben de kaap van 530.000 ruimschoots overschreden. De laatste cijfers over SUV’s in België dateren uit 2020. Toen ging het om een aandeel van 42 procent onder de nieuwe voertuigen.