Gemeentegebouw Ukkel straks verwarmd met rioolwater

Kunnen we de warmte uit rioolwater valoriseren? Waterbedrijf Vivaqua en de gemeente Ukkel zijn een proefproject gestart. Een groot gemeentegebouw zal ten dele worden verwarmd met rioolwater.

4 februari 2018
Brugmannlaan
Upploader

Riothermie of gebouwen verwarmen met rioolwater: Olivier Broers, directeur Studies en Investeringen bij Vivaqua, droomt er al jaren van om het idee in de praktijk te brengen. Binnenkort is het zover, want de gemeente Ukkel tekent straks een contract met het waterbedrijf. Een gebouw van de technische dienst, met een oppervlakte van 15.000 m², zal vanaf 2019 voor 25 procent verwarmd worden met rioolwater.

Via een warmtewisselaar geeft het ongefilterde rioolwater zijn warmte af aan leidingwater. Het gaat om een gesloten systeem, waarbij het rioolwater niet in contact komt met het leidingwater.

37 ton CO2

Studies van de ULB en Vivaqua hebben aangetoond dat het Brusselse rioolwater het hele jaar door een gemiddelde temperatuur behoudt van 12 graden, dankzij warm water uit bijvoorbeeld douches en wasmachines.

 “Onze installatie kan op grote schaal en aan lage kost worden toegepast,” vertelt Broers aan La Dernière Heure. “Door de warmte uit het rioolwater opnieuw te gebruiken verlies je een pak minder energie.” Alleen al in het Ukkelse gebouw zal de installatie 37 ton minder CO2 per jaar opleveren, maakt Vivaqua zich sterk.

De proefinstallatie, die een paar meter bedekt, kost de gemeente 130.000 euro. Op termijn hoopt Vivaqua het concept op grote schaal te kunnen toepassen. Zo wordt gedacht aan een installatie die geschikt is voor particuliere woningen.

Primeur in Leuven, volgt Antwerpen?

In Vlaanderen is er nog niet bijzonder veel praktijkervaring met riothermie. In Leuven wordt sinds enkele jaren een pand van sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal, 92 appartementen groot, verwarmd met een warmtepomp die warmte onttrekt aan de openbare riolering. Dit project was een primeur voor België. Zowat 60 procent van de jaarlijkse warmtevraag wordt er ingevuld door rioolwater. De overige 40 procent, geleverd door aardgas, wordt gebruikt voor de opwarming van het sanitaire water en als bijstook op de koudste dagen.

De stad Antwerpen heeft plannen om de nieuwe wijk Slachthuissite te verwarmen met gezuiverd rioolafvalwater uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Deurne. Ze werkt daarvoor samen met Aquafin.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!